Kruimelpad

Uw werk een aanslag op de gezondheid? - 13/06/2008

Bouwvakker met laptop

Gevaren op de werkplek zijn een kostbare zaak voor de Europese werknemers en bedrijven.

Elke 3½ minuut overlijdt er in de EU iemand door oorzaken die met zijn werk te maken hebben. Ziekteverzuim, arbeidsongevallen en verzekeringspremies jagen de werkgever op kosten, maar deze vallen natuurlijk in het niet, vergeleken bij het persoonlijk leed van een werknemer of het verlies van een dierbare voor zijn familie. De maatschappelijke kosten van de gezondheidzorg hebben we dan nog niet eens meegerekend. Europa kan het zich niet veroorloven dat miljoenen werknemers door ziekte of ongeval thuiszitten.

Als reactie op deze alarmerende statistieken is de EU gestart met een tweejarige campagne voor een gezonde werkplek. Risicopreventie is het voornaamste, aldus het Europees Agentschap voor veiligheid en gezondheid op het werk (OSHA). De meeste problemen kunnen worden voorkomen als er een goede risicobeoordeling van de werkplek wordt gemaakt.

De werkgevers hebben de morele en wettelijke plicht om hun werknemers te beschermen. De campagne moet werknemers, bedrijven en organisaties duidelijk maken hoe zij gevaren op het spoor kunnen komen. Zij stimuleert kleine bedrijven om zelf een risicobeoordeling te maken en preventieplannen op te stellen. De nadruk ligt op risicovolle sectoren zoals de bouw, gezondheidszorg en landbouw.

In de eerste plaats moet worden nagegaan welke materialen, gereedschappen en werkmethodes problemen of risico's veroorzaken. Werknemers kunnen daarbij een handje helpen. Ook is het belangrijk erachter te komen wie op de werkplek de meeste risico's loopt. Vaak gaat het om zwangere vrouwen en mensen met een handicap of medisch probleem.

Het OSHA heeft enkele goede tips: vermijd riskante situaties, vervang gevaarlijke werkmethodes en materialen door veiligere, voer technische verbeteringen door, zorg voor een goede opleiding en voorlichting van het personeel en stippel een goed preventiebeleid uit. Bedrijven moeten beseffen dat investeren in een veiligere werkplek DeutschEnglishfrançais ook financiële voordelen oplevert. Gezonde, gemotiveerde werknemers zijn productiever en verhogen dus het concurrentievermogen van het Europese bedrijfsleven.

Risicobeoordeling – de sleutel tot een gezonde werkplek (OSHA)

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links