Navigációs útvonal

Biztonságban érezhetjük-e magunkat munkahelyünkön? - 13/06/2008

Építőmunkás laptoppal

A veszélyes munkahelyek többletköltségeket rónak az európai munkáltatókra és munkavállalókra.

Az Európai Unióban óránként átlagosan 17 polgár hal meg munkahelyi balesetek vagy foglalkozási megbetegedések következtében. A sérült és beteg munkavállalók, és a betegségük felett aggódó vagy elvesztésüket gyászoló családtagok szenvedése természetesen nem fejezhető ki pénzben. Ha azonban a dolog pénzügyi oldalát nézzük, meg kell állapítanunk, hogy a fizetett betegszabadság, a baleseti költségek, a kártérítések és a biztosítási díjak súlyos terheket rónak a munkáltatókra. A munkahelyi balesetekből és foglalkozási megbetegedésből eredő anyagi terhek az érintett munkavállalók és családtagjaik esetében is jelentősek, az egészségügyi ellátás költségeit pedig társadalmunk egészének kell fedeznie. Európa egész egyszerűen nem engedheti meg magának, hogy dolgozók milliói essenek ki a munkából betegség vagy baleset miatt.

Az utóbbi időkben riasztó statisztikák láttak napvilágot a témában. Válaszul az Unió kétéves európai kampányt indít a munkahelyi egészségvédelem javítása céljából. Az Európai Munkahelyi Biztonsági és Egészségvédelmi Ügynökség (OSHA), a kampány társszervezője szerint a megoldást a megelőzés jelenti, megfelelő munkahelyi kockázatértékelés segítségével pedig a legtöbb baj elkerülhető.

A munkaadóknak erkölcsi és jogi kötelességük, hogy alkalmazottaik testi épségének és egészségének védelméről gondoskodjanak. Az EU–OSHA kampány arra hívja fel a dolgozók, vállalatok és az érintett szervezetek figyelmét, hogyan lehet a veszélyeket idejében felismerni, a kisebb vállalkozásokat pedig arra buzdítja, hogy házon belül maguk végezzenek kockázatfelmérést és készítsenek kockázatmegelőzési tervet. A szervezők a hangsúlyt a legveszélyesebb területekre – az építőiparra, az egészségügyre és a mezőgazdasági ágazatra – helyezik.

Az első lépést a problémák és kockázatok azonosítása jelenti, legyen szó a munkafolyamatok során használt anyagokról és eszközökről vagy éppen a munkamódszerekről. Ebben a feladatban a dolgozók is segíteni tudnak. Azt is fontos felismerni, hogy a munkahelyeken kik a legveszélyeztetettebb alkalmazottak. Példának okáért a gyermeket váró nők, valamint a fogyatékkal élő és az egészségügyi problémákkal küzdő munkavállalók mindig kiemelt figyelmet érdemelnek.

Az OSHA tanácsait érdemes megfogadnunk: kerüljük a veszélyes helyzeteket, alkalmazzunk minél biztonságosabb módszereket és anyagokat, tartsunk lépést a technikai fejlődéssel, gondoskodjunk az alkalmazottak megfelelő képzéséről és tájékoztatásáról, és dolgozzunk ki eljárásokat a hatékony megelőzés érdekében. A vállalatoknak meg kell érteniük, hogy a munkahelyi biztonság DeutschEnglishfrançais célját szolgáló befektetések előbb-utóbb megtérülnek. Az egészséges, munkájukat kedvvel végző emberek eredményesebben dolgoznak, ez pedig javítja az európai vállalkozások versenyképességét.

Kockázatértékelés – a munkahelyi egészségvédelem záloga (OSHA)

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek