Sti

Er dit arbejde skadeligt for din sundhed? - 13/06/2008

Bygningsarbejder ved bærbar computer

Farligt arbejdsmiljø koster dyrt – både for EU's ansatte og virksomheder.

Næsten hvert tredje minut dør en person i EU af arbejdsrelaterede årsager. Sygefravær, arbejdsulykker og forsikringsudgifter er en byrde for arbejdsgiverne, men personlig lidelse og tabet af et nært familiemedlem kan selvfølgelig ikke gøres op i penge. Og prisen er ikke kun høj for de ansatte og deres pårørende – der er også samfundets udgifter til sygepleje at tage højde for. Europa har ikke råd til, at millioner af ansatte bliver syge eller kommer til skade.

De seneste statistikker er foruroligende og har fået EU til at lancere en europæisk arbejdsmiljøkampagne, der skal løbe i to år. Det handler om at forebygge risici, siger EU's Arbejdsmiljøagentur (OSHA). De fleste problemer kan undgås med den rette risikovurdering på arbejdspladsen.

Arbejdsgivere har en moralsk og juridisk forpligtelse til at beskytte de ansatte. Kampagnen skal lære ansatte, virksomheder og organisationer at identificere farer. Små virksomheder opfordres til at foretage deres egen interne risikovurdering og udarbejde forebyggelsesplaner. Vægten ligger på højrisikoområder som bygge og anlæg, sundhedspleje og landbrug.

Det allerførste skridt er at identificere problemer og risikoområder – både når det gælder materialer, udstyr og arbejdsgange. Det kan de ansatte selv være med til. Det er også vigtigt at fastslå, hvem der er den mest udsatte risikogruppe på arbejdspladsen. Det er typisk f.eks. gravide, handicappede og personer med sundhedsproblemer.

EU's Arbejdsmiljøagentur giver praktiske råd: undgå farlige situationer, erstat farlige med sikre arbejdsgange og materialer, vær på forkant med den teknologiske udvikling, giv de ansatte uddannelse og information og indfør en god forebyggelsespolitik. Virksomhederne skal forstå, at der er økonomiske fordele ved at investere i sikre arbejdspladser DeutschEnglishfrançais. Sunde og motiverede ansatte er mere produktive og forbedrer virksomhedernes konkurrenceevne.

Risikovurdering – nøglen til sunde arbejdspladser (EU's Arbejdsmiljøagentur)

Vælg høj kontrast Normal skriftstørrelse Forstør skrift med 200 procent send til en ven udskriv siden

 

Fandt du det, du søgte?

Ja Nej

Hvad ledte du efter?

Har du forslag til forbedringer?

Nyttige links