Sökväg

Rent badvatten i sommar - 02/06/2008

Simmare på väg upp ur vattnet

Du kan simma lugnt under semestern i år – de flesta badplatser i Sverige och de andra EU-länderna uppfyller kvalitetskraven.

Sommarsemestern hägrar och miljontals semesterfirare kommer snart att invadera badstränderna. Men hur rent är badvattnet English egentligen? EU-kommissionen lade i veckan fram sin årliga badvattensrapport och resultaten är uppmuntrande. Omkring 95 % av alla badplatser utmed kusterna uppfyller kvalitetskraven i EU:s badvattendirektiv. För sjöar och vattendrag är siffran 89 %.

Under 2007 togs prover vid mer än 21 000 badplatser. Förra året strök medlemsländerna färre badplatser än tidigare från de nationella listorna över badplatser som ska kontrolleras enligt EU-direktivet. Det är goda nyheter, men EU betonar ändå att medlemsländerna måste åtgärda föroreningarna i stället för att bara stryka badplatser som inte uppfyller kraven.

Kvaliteten på badvattnet bedöms varje år utifrån fysikaliska egenskaper och kemiska och bakteriologiska riktvärden. I EU:s lagstiftning finns minimikrav som medlemsländerna måste uppfylla och ytterligare kriterier för de länder som vill ha strängare krav.

Om du vill veta var du kan bada säkert i sommar, läs badvattenrapporterna English och titta på de interaktiva kartor DeutschEnglishespañolfrançaisitalianomagyarpolski som finns på EU-kommissionens webbplats om badvattnet i EU.

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar