Navigacijska pot

Letos čiste kopalne vode v Evropi - 02/06/2008

Plavalec

Dopustniki se lahko varno prepustijo vodnim užitkom, saj večina evropskih kopališč izpolnjuje zahteve kakovosti.

Poletje prihaja in milijoni dopustnikov se pripravljajo na kopališko sezono v Evropi. Toda kako čiste so kopalne vode English? Ta teden je Komisija objavila letno poročilo o čistosti kopalnih voda in izsledki so spodbudni. Okoli 95 % obalnih območij in 89 % rek in jezer izpolnjuje higienske zahteve.

Leta 2007 so pregledali več kot 21 000 območij, države pa so z nacionalnih seznamov umaknile manj kopališč kot leto prej. To je dobra novica, vendar si EU še vedno prizadeva, da bi države članice raje odpravile onesnaženje pri viru, kot pa s svojih seznamov umaknile kopališča, ki ne izpolnjujejo standardov.

Kakovost kopalnih voda merijo vsako leto s fizikalnimi, kemijskimi in mikrobiološkimi kazalniki. Predpisi EU določajo minimalne standarde, ki jih morajo izpolnjevati nacionalne vlade, in dodatna merila za države, ki želijo doseči še več.

Če želite vedeti, ali vaš počitniški kraj izpolnjuje zahteve, preverite letna poročila English in interaktivni zemljevid DeutschEnglishespañolfrançaisitalianomagyarpolski na spletni strani Komisije o kakovosti kopalnih voda.

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave