Navigációs útvonal

Tiszta fürdővizek várják a strandolókat Európa-szerte - 02/06/2008

Férfi úszik a tengerben, felsőteste kiemelkedik a vízből

Idén nyáron az európai lakosok nyugodtan kereshetnek enyhülést a meleg elől a strandokon, a kontinens fürdővizeinek minősége ugyanis a legtöbb helyen megfelel az előírásoknak.

Júniust írunk, kezdetét vette a nyár. Az elkövetkező három hónapban milliók keresik majd fel az európai strandokat. De vajon tiszták-e fürdővizeink English ? Mint minden évben, az Európai Bizottság idén is jelentést adott ki az európai fürdővizek minőségéről. A napokban közzétett dokumentum kedvező képet fest vizeink állapotáról. Az adatok szerint a tengerpartok esetében mintegy 95%, a folyók és tavak esetében pedig 89% azoknak a fürdőhelyeknek az aránya, amelyek megfelelnek a jogszabályokban rögzített minőségi követelményeknek.

2007-ben az uniós tagországok mintegy 21 000 fürdőhelyet ellenőriztek. Tavalyhoz képest a tagállamok idén kevesebb fürdőhelyet töröltek azoknak a fürdőhelyeknek a listájáról, melyeknek eleget kell tenniük az uniós követelményeknek. Noha ez üdvözlendő fejlemény, az Európai Unió továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy a tagországok a jövőben is a szennyezés forrását számolják fel ahelyett, hogy az előírásokat nem teljesítő fürdőhelyeket leveszik a listáról.

A tagállamok minden évben megvizsgálják fürdővizeik minőségét, azaz mérik a vizekben előforduló fizikai, kémiai és bakteriális szennyezőanyagok mennyiségét. Az Európai Unió a fürdővizek minősége tekintetében minimumkövetelményeket és ajánlásokat fogalmaz meg a tagországok számára. A minimumkövetelményeket mindegyiküknek kötelező teljesíteniük, míg az ajánlásokban meghatározott kritériumok csupán iránymutatásul szolgálnak azoknak az országoknak a számára, melyek többet szeretnének tenni fürdővizeik tisztaságáért.

Ön is nyaralását tervezi, és szeretne megbizonyosodni arról, hogy tiszta víz várja-e majd a helyi strandon? Olvassa el a Bizottság éves jelentését English , és látogasson el az európai vízügyi információs rendszer honlapjára. Mindkét helyen hasznos információkat olvashat a témában.

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek