Навигационна пътека

Чиста вода по плажовете на Европа - 02/06/2008

Плувец, излизащ от морето

Почиващите през лятото тази година могат да се къпят спокойно, тъй като по-голяма част от плажните райони в Европа спазват изискванията за качество на водата.

Лятото наближава и плажовете на Европа се готвят да посрещнат милиони туристи. Чиста ли е обаче водата за къпане English по тях? Тази седмица Европейската комисия публикува годишния си доклад по въпроса и новините са окуражаващи. Около 95 % от крайбрежните райони и 89 % от плажовете край реки и езера спазват правните изисквания за качество.

През 2007 г. бяха проверени 21 000 плажа и от националните списъци бяха извадени по-малко на брой райони от предходната година. Това е добра тенденция, но ЕС продължава да настоява пред своите страни членки да премахват по-скоро източниците на замърсяване, отколкото да изключват от списъка районите, които не отговарят на условията.

Водата за къпане се изследва всяка година за физически, химически и бактериологични замърсители. Законите на ЕС посочват минималните стандарти, които националните правителства трябва да спазват, и допълнителни критерии за страните, които искат да отидат още по-далеч.

Проверете сами дали мястото, където отивате на почивка тази година, отговаря на изискванията в годишните доклади English и интерактивните карти DeutschEnglishespañolfrançaisitalianomagyarpolski на Комисията.

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки