Sökväg

Är din stad en grön förebild? - 22/05/2008

Ung man ligger och läser i en stadspark med sin cykel som kudde

Bor du i en grön och miljövänlig stad där man bedriver ett bra miljöarbete? Då har din stad chans att bli Europas första miljöhuvudstad.

I dagarna lanseras en ny tävling för att utse EU:s miljöhuvudstad i en tid då städerna breder ut sig alltmer. Med tävlingen vill EU uppmuntra städerna att förbättra livskvaliteten för miljontals stadsinvånare. 

Fyra av fem européer bor i städer och tätorter, så efterfrågan på hälsosamma, gröna stadsmiljöer English har aldrig varit större. För att inspirera stadsplanerare, kommunala myndigheter och invånare, lanserar EU priset Europas miljöhuvudstad English. Priset ska delas ut varje år till den stad som bäst värnar miljön och skapar en hälsosam livsmiljö för sina invånare.

Idén till priset kommer från en handfull miljömedvetna städer och är inriktat på långsiktiga, innovativa lösningar på miljöproblem. Städerna får pluspoäng för grönområden, ren kollektivtrafik English och nytänkande när det gäller avfallshantering English och buller English. En expertpanel och en jury kommer att bedöma kandidaternas miljöarbete och framtidsplanering. 

Som årets förebild på miljöområdet ska vinnaren dela med sig av god praxis och delta i nätverksarbete med andra städer. Därmed vill man så frö till ett bättre miljöarbete i hela Europa.

Det går nu att anmäla sig till tävlingen, som är öppen för städer med 200 000 invånare eller mer. Sista anmälningsdag är den 1 oktober 2008 för de städer som hoppas bli miljöhuvudstad 2010 eller 2011.

Den stad som vinner kan räkna med att få ett förbättrat internationellt anseende och att dra till sig besökare, företag och kunskap.

Gröna städer med livskvalitet

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar