Διαδρομή πλοήγησης

Είναι η πόλη σας οικολογικό μοντέλο; - 22/05/2008

Άνδρας σε πάρκο διαβάζει ακουμπισμένος στο ποδήλατό του

Καθώς οι πόλεις γίνονται όλο και μεγαλύτερες, η ΕΕ καθιερώνει διαγωνισμό για την περισσότερο πράσινη πρωτεύουσα της Ευρώπης – και προτρέπει για βελτίωση της ποιότητας ζωής εκατομμυρίων κατοίκων.     

Αν η πόλη σας είναι ευχάριστη και πράσινη και προσφέρει ποιοτικό περιβάλλον διαβίωσης, τότε μπορεί να θέσει υποψηφιότητα στον πρώτο διαγωνισμό για την Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Καθώς τέσσερις στους πέντε Ευρωπαίους ζουν πλέον σε αστικά κέντρα, η ανάγκη για υγιεινό, πράσινο αστικό περιβάλλον English γίνεται όλο και επιτακτικότερη. Για να παροτρύνει προς την κατεύθυνση αυτή τους πολεοδόμους, τις τοπικές αρχές αλλά και τους κατοίκους των πόλεων, η ΕΕ καθιερώνει το Βραβείο Πράσινης Πρωτεύουσας της Ευρώπης English, το οποίο θα απονέμεται κάθε χρόνο στην πόλη που φροντίζει καλύτερα το περιβάλλον της και δημιουργεί τις υγιεινότερες συνθήκες διαβίωσης για τους κατοίκους της. 

Το βραβείο – μία ιδέα που προήλθε από τις ίδιες τις πόλεις – θα επιβραβεύει κυρίως μακροπρόθεσμες, καινοτόμους περιβαλλοντικές λύσεις. Θα βαθμολογούνται οι χώροι πρασίνου, οι καθαρές συγκοινωνίες English και η δημιουργική αντιμετώπιση της διαχείρισης αποβλήτων English και της ηχορρύπανσης English. Η ομάδα εμπειρογνωμόνων και η κριτική επιτροπή θα αξιολογούν επίσης την περιβαλλοντική πρόοδο που έχουν να επιδείξουν οι υποψήφιοι καθώς και τα μελλοντικά τους σχέδια.   

Η πόλη που θα βραβεύεται κάθε χρόνο, δεδομένου ότι θα αποτελεί παράδειγμα πράσινης πόλης, θα μοιράζεται τις βέλτιστες πρακτικές της με άλλες Ευρωπαϊκές πόλεις και θα αποτελεί πρότυπο περιβαλλοντικής έμπνευσης για όλη την Ευρώπη.  

Ήδη έχει αρχίσει η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων από Ευρωπαϊκές πόλεις μεγαλύτερες των 200.000 κατοίκων. Η προθεσμία για τα πρώτα βραβεία (του 2010 και του 2011) λήγει την 1η Οκτωβρίου 2008.

Η πόλη που θα βραβεύεται κάθε χρόνο, εκτός από το βραβείο θα κερδίζει παγκόσμια φήμη χάρη στην οποία θα προσελκύει αξιόλογους και ταλαντούχους κατοίκους, επισκέπτες και νέες επενδύσεις.  

Πράσινες πόλεις για ευχάριστη ζωή

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι