Διαδρομή πλοήγησης

Η Ευρώπη γιορτάζει τη ναυτική της παράδοση - 21/05/2008

Από φέτος, θα γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Μαΐου η Ευρωπαϊκή Ημέρα για τη Θάλασσα.

Οι θάλασσες της Ευρώπης απειλούνται από τη ρύπανση και την υποβάθμιση των οικοσυστημάτων λόγω της υπεραλίευσης, των πετρελαιοκηλίδων και της κλιματικής αλλαγής. Η νέα θαλάσσια πολιτική DeutschEnglishfrançais δίνει ολοκληρωμένες απαντήσεις στις απειλές αυτές και αξιοποιεί εποικοδομητικά τους πόρους των παραθαλάσσιων περιοχών της Ευρώπης.

Με την ετήσια Ημέρα για τη Θάλασσα DeutschEnglishfrançais επιδιώκεται να ευαισθητοποιηθεί το κοινό σχετικά με τη σημασία της θάλασσας για την Ευρώπη, να υπογραμμιστεί η οικονομική σημασία της ναυτιλίας και να προβληθούν τα χαρακτηριστικά των παραθαλάσσιων περιοχών της. Θα προωθηθεί επίσης η ναυτική ταυτότητα της Ευρώπης και θα δοθεί έμφαση στη συμβολή της θάλασσας στην αντιμετώπιση των προκλήσεων της παγκοσμιοποίησης.

Η ΕΕ δραστηριοποιείται επίσης στην προστασία και τη διατήρηση του θαλάσσιου περιβάλλοντος μέσω της αναζήτησης αυστηρότερων προτύπων ασφαλείας και της καταπολέμησης της παράνομης αλιείας.

Η πρώτη Ευρωπαϊκή Ημέρα για τη Θάλασσα περιελάμβανε ένα συνέδριο για τις περιφερειακές πτυχές της θαλάσσιας πολιτικής και την εφαρμογή της.

Την ίδια εβδομάδα πραγματοποιούνται ορισμένες περιφερειακές εορταστικές εκδηλώσεις, όπως:

  • η Εβδομάδα της Θάλασσας Nederlands, μια σημαντική εκδήλωση στις Κάτω Χώρες, από τις 24 Μαΐου
  • RORO 2008 English, μια εκδήλωση για τις θαλάσσιες μεταφορές στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας, μέχρι τις 22 Μαΐου
  • η 68η διεθνής έκθεση αλιείας Englishitaliano στην Αγκόνα της Ιταλίας, 23-25 Μαΐου.

Δείγμα του ενδιαφέροντος της ΕΕ για θέματα θαλάσσιας πολιτικής είναι και τα μέτρα που λαμβάνει για την προστασία του ανατολικού αποθέματος τόννου το 2008. Υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο υπεραλίευσης και φέτος, λόγω της πλεονάζουσας ικανότητας του ευρωπαϊκού αλιευτικού στόλου.

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι