Навигационна пътека

Европа чества морската си идентичност и наследство - 21/05/2008

От тази година 20 май ще бъде Европейски ден на морето.

Моретата на Европа и техните екосистеми са заплашени от замърсяване, прекомерен риболов, нефтени разливи и климатични промени. Новата морска политика DeutschEnglishfrançais на ЕС предвижда цялостен отговор на тези заплахи, както и конструктивен подход към оползотворяване на предимствата на крайбрежните региони на Европа.

Ежегодният ден на морето DeutschEnglishfrançais ще има за цел да повиши осведомеността на обществото за значението на европейските морета, морската промишленост и крайбрежните региони. Той ще насърчи също така изграждането на европейска морска идентичност и ще изтъкне начините, по които моретата помагат на Европа да посрещне предизвикателствата на глобализацията.

ЕС активно защитава и опазва морската среда, като настоява за по-строги стандарти за безопасност и се бори с незаконния риболов.

По време на първия Европейски ден на морето се проведе конференция за регионалните подходи към морската политика и прилагането ѝ.

През тази седмица са организирани и други регионални празненства:

  • Седмица на морето Nederlands, важно събитие в Нидерландия от 24 май;
  • РОРО 2008 English, специално събитие за корабната индустрия – Гьотеборг, Швеция, до 22 май;
  • 68-ми международен риболовен панаир Englishitaliano в Анкона, Италия, 23-25 май.

Добър пример за работата на ЕС по морските въпроси са усилията за опазване на източния район за улов на риба тон за 2008 г. Тази година отново съществува голям риск от превишаване на разрешения улов на риба поради свръхкапацитета на европейската риболовна флота.

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки