Navigacijska pot

Kemikalije: nujna registracija za dostop na trg - 13/05/2008

EU podjetja poziva k registraciji kemikalij pred začetkom veljavnosti uredbe REACH kemikalijah in njihovi varni uporabi.

Rok za registracijo kemikalij se hitro približuje. S „predhodno registracijo“ med 1. junijem in 1. decembrom se lahko uvozniki in proizvajalci izognejo nepotrebnemu preskušanju ter podaljšajo rok za popolno registracijo.

Uredba REACH English od vseh podjetij s sedežem v EU zahteva, da registrirajo (ali predhodno registrirajo) kemikalije English, ki jih proizvajajo oziroma uvažajo v večjih količinah – več kot tono na leto.  Na podlagi predloženih podatkov bo posebna agencija ocenila varnostna tveganja in možen vpliv kemikalij na naše zdravje in okolje.

„REACH je najbolj ambiciozna zakonodaja o kemikalijah na svetu“, je izjavil komisar za okolje Stavros Dimas. „Uredba bo pomembno prispevala k varnemu upravljanju kemikalij v EU.“ Obveznost predhodne registracije in registracije zajema več kot 30 000 snovi (kisline, kovine, topila ipd.).

Predhodna registracija podjetjem omogoča izmenjavo podatkov in zniževanje stroškov, saj se s tem izognejo nepotrebnemu preskušanju. Hkrati bodo s tem pridobila več časa za popolno registracijo. Evropska agencija za kemikalije (ECHA) je predlagala podaljšanje registracijskih rokov za 3─11 let za družbe, ki opravijo predhodno registracijo.

Podjetja, ki ne bodo opravila predhodne registracije med 1. junijem in 1. decembrom 2008, bodo morala takoj ustaviti proizvodnjo in uvoz snovi. Ponovno bodo morala opraviti tudi celoten postopek popolne registracije.

29. aprila je Evropski urad za kemikalije (ECB English) praznoval 15. obletnico nadzorovanja nevarnih kemikalij. Prvi dan roka za predhodno registracijo kemikalij bo tudi dan, ko bo ECB uradno predal svoje naloge novi Evropski agenciji za kemikalije.

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave