Kruimelpad

Geen registratie? Geen handel! - 13/05/2008

De EU dringt er bij de industrie op aan chemische stoffen te registreren voordat de nieuwe REACH-verordening over de veilige omgang met deze stoffen in werking treedt.

De deadline voor de registratie van chemische stoffen nadert snel. Tussen 1 juni en 1 december kunnen producenten en importeurs stoffen "preregistreren". Daardoor kunnen zij overbodige tests vermijden en krijgen zij meer tijd voor de eigenlijke registratie.  

Volgens de REACH English-regels moeten in de EU gevestigde bedrijven alle chemische stoffen English registreren of preregistreren, waarvan zij een ton of meer per jaar produceren of importeren. De gegevens worden gebruikt om veiligheidsrisico's af te wegen en na te gaan of die stoffen onze gezondheid en het milieu kunnen aantasten.

"REACH is de meest ambitieuze chemicaliënwetgeving ter wereld", verklaart Stavros Dimas, EU-commissaris voor milieu. "Ze levert een onschatbare bijdrage tot het veilig beheer van chemische stoffen in de EU." Meer dan 30 000 stoffen (zuren, metalen, oplosmiddelen,…) vallen onder de verplichting tot registratie en preregistratie.

Dankzij preregistratie kunnen bedrijven gegevens uitwisselen en kosten door overbodige tests voorkomen. En ze krijgen meer tijd voor de eigenlijke registratie.  Het Europees Chemicaliënagentschap (ECHA ) heeft voorgesteld bedrijven die gepreregistreerd hebben, drie tot elf jaar uitstel te geven.

Bedrijven die niet preregistreren tussen 1 juni en 1 december 2008, moeten daarentegen onmiddellijk ophouden met de productie of import, tot zij de eigenlijke registratieprocedure volledig hebben doorlopen.

Het Europees Bureau voor chemische stoffen (ECB English), dat toezicht houdt op gevaarlijke chemicaliën, vierde op 29 april zijn 15e verjaardag. De preregistratieperiode begint op de dag dat het ECB zijn bevoegdheden officieel overdraagt aan het nieuwe ECHA (1 juni 2008).

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links