Kruimelpad

Drugsmisbruik niet aan leeftijd gebonden - 05/05/2008

Flesje pillen en injectienaald

Volgens een rapport van het Europees Waarnemingscentrum voor drugs en drugsverslaving neemt het misbruik van middelen door oudere volwassenen onrustbare vormen aan.

Steeds meer ouderen slikken al te gemakkelijk schijnbaar onschuldige, vrij verkrijgbare medicijnen. Ook al is er geen doktersrecept voor nodig, toch kunnen pijnstillers en slaappillen verontrustende neveneffecten hebben, die vaak pas worden ontdekt als het te laat is.

Volgens het jongste verslag English van het Europees drugswaarnemingscentrum zal het aantal probleemgebruikers van middelen in 2020 meer dan twee keer zo groot zijn als in 2001. Als het over drugs gaat, denken we meestal aan jongeren, maar dat is niet meer terecht. Het aandeel 40-plussers in het totale aantal behandelde gevallen van verslaving aan opiaten is de laatste jaren meer dan verdubbeld: van 8,6% in 2002 tot 17,6% in 2006.

Dit zet de gezondheidszorg in de EU onder druk. "De vooral op jongeren afgestemde programma's moeten worden aangepast aan de behoeften van deze groep ouderen", verduidelijkt Wolfgang Götz, directeur van het EU-drugswaarnemingscentrum English. Omdat het aantal ouderen in Europa groeit – tegen 2028 is meer dan een kwart van de bevolking boven de 65 – kunnen we ons niet vroeg genoeg hierop voorbereiden.

Het rapport noemt een aantal voorstellen:

  • in kaart brengen van het probleemgebruik voor vrij verkrijgbare en alleen op recept te verkrijgen medicijnen
  • anticiperen op de behoeften van oudere drugsgebruikers qua behandeling en zorg
  • opsporen van probleemgebruik van alcohol, ook in combinatie met drugsmisbruik
  • afstemmen van de behandeling op de verslaafde door bestaande behandelingsvormen aan te passen of nieuwe te ontwikkelen

Oudere gebruikers van middelen hebben doorgaans regelmatig contact met medische diensten, maar die merken het misbruik vaak niet op. Artsen zijn immers niet getraind in het opsporen van overmatig geneesmiddelengebruik. Het rapport constateert dat de behandelingskosten daardoor vaak hoger uitvallen, terwijl de totale uitgaven voor deze groep ouderen juist omlaag kunnen door tijdig en doeltreffend ingrijpen.

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links