Navigációs útvonal

Korhatár nélkül: drogproblémák felnőttkorban - 05/05/2008

Gyógyszeres üveg és injekciós tű

Az EU kábítószer-fogyasztást vizsgáló megfigyelőközpontja aggasztó jelentésben számol be arról, hogy az idősebb felnőttek körében is egyre terjed a pszichoaktív anyagokkal való visszaélés.

Növekvő aggodalomra ad okot, hogy Európában az idősebb generációk körében egyre gyakoribb a vény nélkül kapható, első pillantásra ártalmatlannak tűnő gyógyszerek felelőtlen használata. A recept nélkül megvásárolható fájdalomcsillapítók és altatók szedése súlyos mellékhatásokkal járhat, melyeket használójuk gyakran csak akkor ismer fel, amikor már túl késő.

A Kábítószer és Kábítószer-függőség Európai Megfigyelőközpontjának legfrissebb jelentésében English szereplő becslés szerint a 2001. évi adatokhoz képest 2020-ra megduplázódik a pszichoaktív anyagokat fogyasztó szenvedélybetegek száma. Míg a közfelfogás a kábítószer-használatot főként a fiatal korosztályokhoz köti, a valóságban a drogfogyasztás egyre nagyobb problémát jelent az idősebb generációkon belül is. 2002 és 2005 között az ópiáthasználat miatt kezelt 40 év feletti páciensek aránya 8,6%-ról 17,6%-ra ugrott.

A jelenség nagyobb elvárásokat támaszt az európai egészségügyi szolgálatokkal szemben. „A főként a fiatalok igényeihez illeszkedő programoknak az idősebb csoportok szükségleteihez is idomulniuk kell” – fejtette ki Wolfgang Götz, a Kábítószer és Kábítószer-függőség Európai Megfigyelőközpontjának English vezetője. Európa társadalma idősödik, így 2028-ra a lakosság több mint negyede legalább 65 éves lesz. Ezért nem lehet elég korán elkezdeni a felkészülést és a megfelelő válaszintézkedések kidolgozását.

Ennek érdekében a jelentés számos olyan feladatot jelöl meg, amelyek révén előrelépés érhető el. A felsorolt teendők között szerepelnek az alábbiak:

  • felismerni és felügyelni azokat az eseteket, ahol a vénnyel és vény nélkül kapható gyógyszerek használata szociális vagy egészségügyi problémát okoz;
  • felkészülni az idősebb illegális drogfogyasztók szükségleteihez igazodó addiktológiai kezelés és egészségügyi ellátás biztosítására;
  • felismerni, ha valaki alkoholproblémákkal küzd, és ha ez esetleg kábítószer-fogyasztással is súlyosbodik;
  • megfelelő és hatékony kezelési módot alkalmazni – a létező módszereket szükség esetén megváltoztatni vagy helyettük újakat kidolgozni.

Az idősebb korosztály gyógyszer- és drogfogyasztási problémákkal küzdő tagjai gyakran rendszeres orvosi felügyelet alatt állnak, de szenvedélybetegségüket sok esetben rosszul diagnosztizálják vagy egyáltalán nem veszik észre. Az orvosok nem részesülnek olyan képzésben, amely lehetővé tenné számukra, hogy felismerjék az árulkodó tüneteket. A jelentés rámutat, hogy a súlyos stádiumban megindított kezelések jelentős többletköltséggel járhatnak. Az idősebb korosztály egészségügyi ellátására fordított összegeket tehát idejekorán elindított, hatékony beavatkozással kell csökkenteni.

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek