Sti

Stofmisbrug kender ingen alder - 05/05/2008

Et pilleglas og en sprøjte

Ny rapport afslører foruligende tendenser om stigende stofmisbrug blandt ældre.

Tilsyneladende ufarlig brug af håndkøbsmedicin blandt de ældre i EU skaber stigende bekymring. Smertestillende medicin og sovepiller kan købes uden recept, men de kan stadig give farlige bivirkninger, som ofte først opdages, når det er for sent.

I den seneste rapport English fra det Europæiske Overvågningscenter for Narkotika og Narkotikamisbrug anslås det, at i 2020 vil antallet af personer med misbrugsproblemer være fordoblet i forhold til 2001.

Selv om indtagelse af ulovlige stoffer hyppigst forbindes med unge, er der sket en stigning i udbredelsen af ulovligt stofmisbrug blandt den ældre generation. Mellem 2002 og 2005 steg antallet af patienter på 40 år eller derover, som var i behandling for misbrug af opiater, fra 8,6 % til 17,6 %.

Disse tendenser skaber store udfordringer for sundhedsvæsenet i EU. Programmer, der primært henvender sig til unge med misbrugsproblemer, skal tilpasses for at imødekomme de ældres behov, siger Direktør for Det Europæiske Overvågningscenter for Narkotika og Narkotikamisbrug English, Wolfgang Götz. I 2028 vil over en fjerdedel af  Europas befolkning være 65 år eller derover, så set i lyset af Europas aldrende befolkning er det ikke for tidligt at sætte ind over for problemet.

Rapporten nævner flere områder, der kan forbedres:

  • identificering og overvågning af brugen af lægeordineret medicin og håndkøbsmedicin
  • mere fokus på ældre misbrugeres behov hvad angår behandlingstilbud og sundhedsydelser
  • anerkendelse af alkoholrelaterede problemer og en eventuel sammenhæng mellem stof- og alkoholmisbrug
  • effektiv behandling skal målrettes de ældre misbrugeres behov, så eksisterende behandlinger måske ændres eller nye behandlingstilbud udarbejdes.

Men på trods af at de ældre stofmisbrugere har regelmæssig kontakt med sundhedsfagligt personale, sker det enten, at misbruget ikke opdages, eller at de ældre fejldiagnosticeres. Mange læger mangler tilstrækkelig uddannelse på dette område, og det kan medføre store omkostninger på sigt, men "de overordnede omkostninger for de ældre kan reduceres, hvis en god og effektiv indsats iværksættes i rette tid."  

Vælg høj kontrast Normal skriftstørrelse Forstør skrift med 200 procent send til en ven udskriv siden

 

Fandt du det, du søgte?

Ja Nej

Hvad ledte du efter?

Har du forslag til forbedringer?

Nyttige links