Навигационна пътека

За злоупотребата с наркотици няма възрастова граница - 05/05/2008

Бурканче с хапчета и спринцовка

Тревожни прогнози за злоупотреби с медикаменти сред най-възрастните.

Небрежно и привидно безвредно, използването на лекарства, продавани без лекарска рецепта, от възрастните хора в Европа поражда все по-голямо безпокойство. Обезболяващите и приспивателните хапчета например могат да доведат до тревожни странични ефекти, които често остават незабелязани, докато не стане твърде късно.

Последният доклад English на Европейския център за мониторинг на наркотиците изчислява, че до 2020 г. броят на хората със здравни проблеми, причинени от използването на наркотични вещества, ще бъде двойно по-голям от броя им през 2001 г. Нелегалната употреба на наркотици обикновено се свързва с младите, но сега тя расте и сред по-възрастните. Между 2002 и 2005 г. делът на пациентите над 40 години, приети за лечение, свързано с употреба на опиати, е нараснал от 8,6 % на 17,6 %.

Това явление ще постави на изпитание здравните услуги в ЕС. „Програми, създадени предимно за младите, ще трябва да бъдат пригодени към нуждите на по-възрастните“ обясни директорът на Европейската агенция за наркотиците English Волфганг Гьоц. Като се има предвид, че до 2028 г. повече от една четвърт от населението на Европа ще бъде на възраст над 65 години, моментът за адекватни действия вече е настъпил.

Докладът посочва редица области, в които могат да се извършат подобрения:

  • идентифициране и надзор на проблематичната употреба на предписани и свободно продавани лекарства
  • предвиждане на нуждите на по-възрастните наркомани от лечение и здравни грижи
  • разпознаване на проблемите, свързани с алкохола, и възможното им комбиниране със злоупотреба с наркотици
  • развиване на подходящо и ефективно лечение – промяна на съществуващи форми и развиване на нови форми на лечение

Възрастните хора, употребяващи наркотични вещества, обикновено имат редовни контакти с медицинските служби, но злоупотребата често остава незабелязана или получава неправилна диагноза. Лекарите не са обучени да забелязват признаците на прекалена употреба на медикаменти и това може да доведе до повече разходи за възрастните хора в бъдеще, освен ако разходите не бъдат овладени чрез „навременни и ефективни намеси“, се отбелязва в доклада.

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки