Sökväg

Ingen plats på hyllorna för farliga varor - 17/04/2008

Konsumenterna i EU kan känna sig tryggare än någonsin tack vare förbättrad nationell övervakning, visar kommissionens årsrapport om Rapex.

EU:s satsning på att upptäcka och se till att farliga konsumentvaror dras tillbaka från butikshyllorna fungerar. Förra året anmäldes 1 605 farliga varor till varningssystemet Rapex EnglishEnglish 1 605 – en ökning med 53 % jämfört med 2006.

Ute i länderna är man bättre än någonsin på att upptäcka farliga varor, även i de länder som tidigare inte var så aktiva. Det visar årsrapporten för 2007 EnglishEnglish.

Högst upp på listan över anmälda varor under 2007 finns leksaker (417), följt av motorfordon (197), elektriska apparater (156) och kosmetika (81). I listan över anmälningar EnglishEnglish kan du se vilka varor som har anmälts och varför. De kan ha skadat någon, gett någon en kraftig elektrisk stöt eller orsakat en brand. Kvävningsrisken är också ett skäl att anmäla en vara.

Flest anmälningar förra året gällde åter igen varor från Kina (700). I ett försök att göra något åt detta kommer EU-kommissionen att anordna ett seminarium i Kina i juni. Där ska man informera kinesiska myndigheter och tillverkare om det nya lagförslaget om säkrare leksaker EnglishEnglish och även ta upp andra säkerhetsfrågor. EU kommer också att hålla ett toppmöte om produktsäkerhet med Kina och USA i Bryssel i november.

”Tack vare Rapex och andra säkerhetsåtgärder ska EU-medborgarna kunna shoppa utan att behöva tänka på om en vara är säker eller inte”, säger konsumentskyddskommissionär Meglena Kuneva.

Läs mer om konsumenternas rättigheter EnglishEnglish

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar