Navigacijska pot

Na evropskih policah ni prostora za nevarne izdelke - 17/04/2008

V letnem poročilu RAPEX Evropska komisija ugotavlja, da evropski potrošniki zaradi boljšega nacionalnega nadzora še nikoli niso bili tako varni.

Prizadevanja EU za zaznavanje in odstranjevanje nevarnih potrošniških izdelkov s trga so obrodila sadove: lani je sistem za hitro obveščanje RAPEX English obravnaval 1 605 prijav o nevarnih izdelkih, tj. kar 53 % več kot leta 2006.

Države vedno bolj učinkovito preverjajo izdelke. Poročilo za leto 2007 English navaja, da vedno več obvestil prihaja tudi iz držav, ki prej niso bile tako pozorne.

Na vrhu seznama prijavljenih izdelkov za leto 2007 so igrače (417), sledijo pa jim motorna vozila (197), električne naprave (156) in kozmetika (81). Vse prijave o nevarnih izdelkih, ki so povzročili poškodbe, zadušitev, električni šok ali požar, so objavljene na tedenskem seznamu English.

Tudi letos je največ prijavljenih izdelkov prišlo s Kitajske (700). Komisija bo zato na Kitajskem junija organizirala poseben seminar, na katerem bo predstavnike države in proizvajalcev obvestila o novem predlogu za varnost igrač English ter se z njimi pogovorila tudi o drugih vprašanjih glede varnosti. Novembra pa v Bruslju načrtuje tudi tristranski vrh o varnosti izdelkov, na katerem bodo sodelovale EU, ZDA in Kitajska.

„Pomen sistema RAPEX in drugih varnostnih mehanizmov je, da evropskim potrošnikom omogočijo mirno nakupovanje, ne da bi jim bilo treba skrbeti zaradi varnosti izdelkov na policah,“ je rekla komisarka za varstvo potrošnikov Meglena Kuneva.

Ozaveščanje potrošnikov o njihovih pravicah English

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave