Kruimelpad

Onveilige producten uit de schappen - 17/04/2008

De Europese consument wordt beter beschermd dan ooit dankzij de strengere nationale controles, zo blijkt uit het RAPEX-jaarverslag.

De EU doet er alles aan om gevaarlijke consumentenartikelen op te sporen en van de markt te halen. En het werkt: vorig jaar zijn via het Europees systeem RAPEX English 1.605 waarschuwingen binnengekomen voor gevaarlijke producten, 53% meer dan in 2006.

De EU-landen screenen producten duidelijk efficiënter, en volgens het jaarverslag over 2007 English komen er ook meer meldingen uit landen die voorheen niet zo waakzaam waren.

Bij de producten waarvoor in 2007 aan de bel is getrokken, staat speelgoed bovenaan (417 producten), gevolgd door motorvoertuigen (197), elektrische apparaten (156) en cosmetica (81). Ontdek voor welke gevaarlijke producten English er is gewaarschuwd, bijvoorbeeld vanwege het risico op letsel, verstikking, elektrocutie of brand.

Ook dit jaar ging het in de meeste gevallen (zo'n 700 keer) weer om producten uit China. Daarom organiseert de Commissie in juni in dat land een seminar om Chinese ambtenaren en producenten te informeren over het nieuwe voorstel voor speelgoedveiligheid English en andere veiligheidskwesties. Voor november staat er bovendien een trilaterale top op de agenda. De EU nodigt de Verenigde Staten en China in Brussel uit om over productveiligheid te praten.

"RAPEX en andere veiligheidssystemen moeten de EU-burgers garanderen dat de producten die zij kopen, veilig zijn," zei commissaris voor consumentenzaken Meglena Kuneva.

Meer over consumentenvoorlichting English

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links