Navigációs útvonal

Hatékony termékellenőrzéssel a fogyasztók biztonságáért - 17/04/2008

A Bizottság 2007. évi RAPEX-jelentése szerint a tagállami felügyeleti rendszerek hatékonyabb működésének köszönhetően az európai fogyasztók minden korábbinál nagyobb védelemben részesülnek.

Az EU harcot hirdetett annak érdekében, hogy az európai üzletek polcairól eltűnjenek a veszélyes fogyasztási cikkek. Az erőfeszítések sikeresnek bizonyultak: a tavalyi év folyamán a RAPEX sürgősségi riasztórendszer English 1605 értesítést kapott veszélyes termékekről – ez 2006-hoz képest 53%-os emelkedést jelent.

Az adatok egyértelműen jelzik: az európai országok az előző éveknél hatékonyabban ellenőrzik a területükön forgalomba hozott árucikkeket. A 2007. évi RAPEX-jelentés English egyben arra is rámutat, hogy megnövekedett a korábban kevésbé „szemfüles” országokból beérkező riasztások száma.

A legtöbb értesítés 2007-ben gyermekjátékokkal kapcsolatban érkezett be a rendszerbe (417), ezeket a gépjárművek (197), az elektromos berendezések (156) és a kozmetikumok (81) követték a sorban. Az értesítések jegyzéke English heti rendszerességgel tájékoztatást ad azokról a veszélyes termékekről, melyek a bejelentések tanúsága szerint sérülést vagy fulladást, esetleg áramütést vagy éppen tüzet okoznak.

2007-ben is a Kínában gyártott árukkal kapcsolatban érkezett be a legtöbb riasztás, szám szerint 700. A Bizottság a helyzet javítása érdekében idén júniusban szemináriumot szervez Kínában, amelyen az ország tisztviselőit és gyártóit tájékoztatja majd a gyermekjátékok biztonságával kapcsolatos legújabb irányelvjavaslatról English. A találkozón más termékbiztonsággal kapcsolatos kérdések is napirendre kerülnek. Novemberben Brüsszel a tervek szerint EU–USA–Kína háromoldalú csúcstalálkozónak ad otthont, melynek résztvevői a termékbiztonság témáját vitatják majd meg.

„A RAPEX és a többi biztonsági mechanizmus azt hivatott biztosítani, hogy az uniós polgárok nyugodtan vásárolhassanak az üzletekben, és ne kelljen amiatt aggódniuk, hogyan különböztessék meg a biztonságos termékeket a veszélyes árucikkektől”– jelentette ki Meglena Kuneva, az Európai Bizottság fogyasztóvédelemért felelős tagja.

Tudjunk meg többet fogyasztói jogainkról! English

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek