Navigointipolku

Vaarallisten tuotteiden torjunta tehostuu - 17/04/2008

Eurooppalaisia kuluttajia suojataan nyt paremmin kuin koskaan aikaisemmin. Komission vuotuisen RAPEX-raportin mukaan tämä johtuu mm. EU-maiden valvontavalmiuksien paranemisesta.

EU:n toiminta vaarallisten tuotteiden poistamiseksi markkinoilta tuottaa tulosta. Viime vuonna tehtiin 1 605 RAPEX-tuoteturvallisuusilmoitusta English, 53 % enemmän kuin vuonna 2006. RAPEX (Rapid Alert System) on EU:n nopea hälytysjärjestelmä.

EU-maat valvovat tuoteturvallisuutta entistä tehokkaammin. Vuoden 2007 RAPEX-raportin English mukaan ilmoituksia saadaan nykyisin yhä enemmän myös sellaisista maista, jotka aiemmin panostivat muita vähemmän tuoteturvallisuuteen ja sen valvontaan.

Vuonna 2007 saatiin eniten ilmoituksia leluista (417), moottoriajoneuvoista (197), sähkölaitteista (156) ja kosmetiikasta (81). Kuluttajat voivat tarkistaa tuotteen turvallisuuden mm. komission verkkosivuilla olevien ilmoitusluetteloiden English avulla. Ilmoitetut tuotteet on vedetty pois markkinoilta esimerkiksi tapaturma- tai tukehtumisvaaran, tuotteiden aiheuttamien sähköiskujen tai tulipalovaaran vuoksi.

Jälleen kerran eniten ilmoituksia (700) tehtiin Kiinassa valmistetuista tuotteista. Tilanteen parantamiseksi komissio aikoo järjestää kesäkuussa Kiinassa seminaarin, jossa paikallisille viranomaisille ja valmistajille kerrotaan mm. uudesta leluturvallisuusdirektiivistä English ja käsitellään muita tuoteturvallisuuskysymyksiä. EU:n, Yhdysvaltojen ja Kiinan kolmenvälinen tuoteturvallisuutta käsittelevä huippukokous on tarkoitus järjestää Brysselissä marraskuussa.

”RAPEX-järjestelmän ja muiden turvallisuusmekanismien tarkoituksena on varmistaa, että EU:n kuluttajat voivat tehdä ostoksia rauhallisin mielin tarvitsematta huolehtia turvallisten ja vaarallisten tuotteiden erottamisesta toisistaan”, toteaa kuluttaja-asioista vastaava komissaari Meglena Kuneva.

Tietoa kuluttajien vaikutusmahdollisuuksien lisäämisestä English

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä