Διαδρομή πλοήγησης

Μακριά από τους καταναλωτές τα επικίνδυνα προϊόντα - 17/04/2008

Οι Ευρωπαίοι καταναλωτές προστατεύονται καλύτερα από ποτέ χάρη στη βελτιωμένη εθνική εποπτεία, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση για το RAPEX.

Τα μέτρα που έχει λάβει η ΕΕ για να εντοπίζει και να απομακρύνει από την αγορά επικίνδυνα καταναλωτικά αγαθά αποδίδουν καρπούς. Το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης (RAPEX) English δέχτηκε πέρσι 1.605 καταγγελίες για επικίνδυνα προϊόντα, δηλαδή κατά 53% περισσότερες από το 2006.

Οι χώρες ελέγχουν τα προϊόντα αποτελεσματικότερα από πριν ενώ από την ετήσια έκθεση του 2007 English συνάγεται ότι οι περισσότερες καταγγελίες προέρχονται από χώρες που δεν ήταν τόσο προσεκτικές κατά το παρελθόν.

Στον κατάλογο των καταγγελθέντων προϊόντων για το 2007, την πρώτη θέση κατέλαβαν τα παιχνίδια (417), και ακολούθησαν τα οχήματα με κινητήρα (197), οι ηλεκτρικές συσκευές (156) και τα καλλυντικά (81). Στους καταλόγους κοινοποιήσεων English μπορείτε να δείτε τα προϊόντα που έχουν καταγγελθεί διότι προκάλεσαν τραυματισμό ή πνιγμό, ηλεκτροπληξία ή πυρκαγιά.

Οι περισσότερες καταγγελίες φέτος αφορούσαν, για μια ακόμη φορά, προϊόντα κινεζικής προέλευσης (700). Για να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση, η Επιτροπή θα πραγματοποιήσει σεμινάριο στην Κίνα τον Ιούνιο για να ενημερώσει τους Κινέζους αξιωματούχους και τους κατασκευαστές σχετικά με τη νέα πρόταση για την ασφάλεια των παιχνιδιών English και να φέρει στο προσκήνιο και άλλα ζητήματα ασφάλειας. Έχει επίσης προγραμματιστεί για τον Νοέμβριο στις Βρυξέλλες τριμερής συνάντηση κορυφής ΕΕ-ΗΠΑ-Κίνας όπου θα συζητηθεί η ασφάλεια των προϊόντων.

“Με το RAPEX και άλλους μηχανισμούς ασφάλειας σκοπεύουμε να διασφαλίσουμε ότι οι πολίτες της ΕΕ πραγματοποιούν τις αγορές τους χωρίς να χρειάζεται να αναρωτιούνται κάθε φορά ποια προϊόντα είναι ασφαλή και ποια επικίνδυνα", δήλωσε η Μεγκλένα Κούνεβα, Επίτροπος προστασίας των καταναλωτών.

Πληροφορίες για την ενίσχυση του ρόλου των καταναλωτών English

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι