Навигационна пътека

Европейските потребители са по-добре защитени от всякога поради подобрения национален надзор, сочи годишният доклад на RAPEX.

Инициативата на ЕС за откриване и отстраняване на опасните потребителски стоки от пазара дава плод – през миналата година системата за бързо предупреждение RAPEX EnglishEnglish е обработила 1605 оплаквания за опасни продукти – с 53 % повече от 2006 г.

Страните явно проверяват стоките по-ефективно отпреди, а годишният доклад за 2007 г. EnglishEnglish показва, че се получават повече сигнали от страни, които не са били толкова бдителни в миналото.

Начело на списъка на проблемните продукти през 2007 г. са играчките (417), следвани от моторните превозни средства (197), електрическите уреди (156) и козметичните продукти (81). В специални списъци EnglishEnglish можете да проверите кои продукти са предмет на оплаквания, защото са причинили нараняване, задушаване, електрически шок или пожар.

Продуктите от Китай отново са дали повод за най-много оплаквания (700). В опит за разрешаване на проблема Комисията ще проведе семинар в Китай през юни, за да информира ръководители и производители от страната за новото предложение за безопасност на играчките EnglishEnglish и да повдигне други въпроси, свързани с безопасността. Освен това през ноември в Брюксел е организирана тристранна среща на върха за безопасността на стоките между ЕС, САЩ и Китай.

„Целта на RAPEX и на другите механизми за безопасност е да гарантират спокойно пазаруване на гражданите на ЕС, без те да се тревожат как да различават безопасните от опасните продукти“, каза комисарят по защитата на потребителите Меглена Кунева.

Информация за правата на потребителите EnglishEnglish

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки