Navigacijska pot

Alkoholizem uničuje življenja v EU - 16/04/2008

Del sveta, v katerem popijejo največ alkohola na svetu, želi z ukrepi zaustaviti zlorabo alkohola, saj so številke zaskrbljujoče.

Kdaj se kozarček v družbi s prijatelji spremeni v nevarno popivanje? 200 000 smrtnih žrtev na leto zaradi zlorabe alkohola v Evropi kaže, da mnogi še vedno ne poznajo razlike med odgovornim in škodljivim uživanjem alkohola. 

Podatki o uživanju alkohola pri nepolnoletnih osebah in avtomobilskih nesrečah pod vplivom alkohola (četrtina vseh nesreč) so alarmantni za vso Evropo. Države se trudijo popraviti stanje doma, to pa jim lahko otežita čezmejno oglaševanje in prodaja alkohola.  

Ranljivi so zlasti mladi. Eden od štirih mladih moških (v starosti med 15 in 29 let) umre v nesreči, povezani z uživanjem alkohola. Nedavna anketa Englishfrançais je pokazala, da 19 % mladih v starosti od 15 do 24 let ob isti priložnosti popije vsaj pet enot alkohola.

Komisija je pripravila strategijo za reševanje problema alkoholizma English po vsej Evropi. Ustanovila je tudi evropski forum o alkoholu in zdravju English, v katerem sodeluje 40 podjetij in nevladnih organizacij, za preprečevanje uživanja alkohola pri mladih, ozaveščanje o učinkih alkohola in spodbujanje odgovorne prodaje in oglaševanja alkohola.

Na forumu je komisarka za zdravje Androulla Vassiliou poudarila socialne posledice zlorabe alkohola: „Neustrezno uživanje alkohola škoduje zdravju in uniči možnosti za izobraževanje in zaposlitev mnogih mladih. Mnogokrat zakrivi tudi smrt mladih, ki so imeli pred sabo še vse življenje.“

Na forumu so sprejeli 78 zavez, med njimi naslednje:

  • usposabljanje vseh, ki prodajajo alkohol ali ga strežejo v lokalu, za ravnanje z mladimi, ki želijo nezakonito kupiti alkoholne pijače
  • zagotoviti, da babice povedo nosečnicam ali ženskam, ki želijo zanositi, o nevarnostih uživanja alkohola
  • krepitev vloge skupin za samopomoč

Znanstvene nasvete za forum bo pripravila skupina strokovnjakov. Forum bo zbiral dobre zamisli in najboljše prakse in opredelil področja, kjer so potrebni novi projekti, ter zagotovil njihov učinkovit potek.

Več o škodljivih učinkih uživanja alkohola v Evropi DeutschEnglishespañolfrançais

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave