Kruimelpad

Alcohol kan levens verwoesten - 16/04/2008

Nergens ter wereld wordt meer alcohol gedronken dan in Europa. De EU wil daarom het alcoholmisbruik aanpakken.  

Wanneer ontaardt een avondje uit in een gevaarlijke zuippartij? Voor velen is de grens tussen gezelligheid en misbruik blijkbaar erg vaag: ieder jaar bekopen 200 000 Europeanen alcoholmisbruik op de een of andere manier met hun leven. 

In heel Europa groeit de onrust over het drinkgedrag van minderjarigen en alcohol in het verkeer (met een kwart van alle auto-ongevallen is alcohol gemoeid).  Inspanningen van afzonderlijke landen om de trend te keren worden echter ondermijnd door internationale promotie en verkoop van alcohol.

Jongeren zijn bijzonder kwetsbaar. Een op de vier sterfgevallen van jongeren (tussen de 15 en 29 jaar) heeft te maken met alcohol en uit een recente enquête Englishfrançais blijkt dat 19% van de jongeren tussen de 15 en 24 jaar wel vijf of meer eenheden alcohol na elkaar drinkt.

De EU heeft een strategie English opgesteld en een forum English van 40 ondernemingen en ngo's opgericht om alcoholmisbruik onder minderjarigen tegen te gaan, de bevolking bewuster te maken van de gevaren van alcoholmisbruik en aan te dringen op ethische verkoops- en promotiepraktijken.

In het forum sprak Androulla Vassiliou, EU-commissaris voor gezondheid, over de sociale tragedie van alcoholmisbruik:  "Ongepast gebruik van alcohol schaadt de gezondheid, de opleiding en de kansen op werkgelegenheid van vele jongeren. Soms komen zij erdoor om, wanneer hun hele leven eigenlijk nog voor hen ligt."

Het forum heeft al 78 actiepunten bepaald, onder meer:

  • verkopers en barkeepers leren omgaan met jongeren die illegaal alcohol willen kopen
  • ervoor zorgen dat vroedvrouwen spreken over de gevaren van alcohol tijdens en voor de zwangerschap
  • zelfhulpgroepen stimuleren

Het forum wint ook wetenschappelijk advies in bij een deskundigenpanel. Het verzamelt ideeën en beproefde methoden, het gaat na op welke gebieden initiatief nodig is en het zorgt voor het vlotte verloop van begonnen projecten. 

Meer over alcoholproblemen in Europa DeutschEnglishespañolfrançais

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links