Navigációs útvonal

Fokozott uniós fellépés a túlzott alkoholfogyasztás visszaszorítására - 16/04/2008

Mi, európaiak világelsők vagyunk a szeszesital-fogyasztásban. Kontinensünkön évente 200 000 ember halálát okozza az alkohol. A nyugtalanító számok láttán az EU fokozni kívánja alkoholellenes erőfeszítéseit.

Mikor lesz egy baráti poharazgatásból féktelen ivászat? Az adatok azt mutatják, sokak számára nem világos, hol húzódik a határvonal a felelős és a káros alkoholfogyasztás között.   

Európa-szerte aggodalmat kelt a fiatalkorúak körében terjedő alkoholfogyasztás és az alkohollal összefüggő közlekedési balesetek emelkedő száma. Utóbbiak az összes baleset egynegyedét teszik ki. Miközben az egyes tagországok elsősorban házuk táján igyekeznek felvenni a harcot a túlzott alkoholfogyasztással, erőfeszítéseiket sokszor aláássa az alkohol reklámozásának és forgalmazásának határokon átnyúló gyakorlata.

Különösen nagy veszélynek vannak kitéve ebből a szempontból a fiatalok. A 15–29 éves fiúk és férfiak körében minden negyedik haláleset összefüggésbe hozható a szeszes italok fogyasztásával. Egy közelmúltban elvégzett felmérésből Englishfrançais az is kiderül, hogy a 15–24 éves fiatalok 19%‑a egy‑egy alkalommal legalább öt pohár alkoholt fogyaszt.

Az EU 2006 végén stratégiát English fogadott el az alkohol okozta károk csökkentésére, tavaly pedig ugyancsak uniós kezdeményezésre 40 vállalat és civilszervezet közreműködésével létrejött az Alkohol és Egészség Fórum English, mely a fiatalkori alkoholfogyasztás visszaszorítását, a túlzott alkoholfogyasztás káros hatásaival kapcsolatos felvilágosítást és a felelős értékesítési és reklámozási gyakorlat elterjesztését tűzte ki célul.

A fórum egyik közelmúltban tartott ülésén Androulla Vassiliou, az Európai Bizottság egészségügyi biztosa rámutatott, hogy a túlzott alkoholfogyasztás nemcsak a fiatalok egészségét rombolja, hanem továbbtanulási és elhelyezkedési esélyeiket is csökkenti, sőt sok esetben fiatal emberéletek értelmetlen elvesztéséhez vezet.

A fórum 78 tennivalót sorolt fel az alkoholfogyasztás csökkentése érdekében, például a következőket:

  • az üzleti eladókat, felszolgálókat fel kell készíteni arra, hogyan bánjanak az illegálisan alkoholt vásárolni kívánó fiatalokkal;
  • az orvosoknak, szülésznőknek tájékoztatniuk kell a nőket arról, milyen veszélyekkel jár az alkoholfogyasztás a gyermeket tervező és terhes nők szempontjából;
  • meg kell erősíteni az önsegélyező csoportok szerepét.

A fórum munkáját tudományos tanácsadó csoport segíti, résztvevői pedig azon fáradoznak majd, hogy összegyűjtsék az ötleteket és a tagállamokban sikeresen alkalmazott megoldásokat, kijelöljék azokat a területeket, amelyeken konkrét projektekre van szükség, és biztosítsák e projektek hatékony megvalósítását.

További tájékoztatás az alkohol okozta károkról DeutschEnglishespañolfrançais

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek