Navigointipolku

Alkoholi pilaa monen eurooppalaisen elämän - 16/04/2008

EU:ssa juodaan eniten alkoholia koko maailmassa. Alkoholin väärinkäytön jatkuva lisääntyminen edellyttää toimia.

Pari lasillista ystävien seurassa vai pää täyteen? Vaikka alkoholinkäyttöä koskevat suositukset ovatkin monille tutut, kaikki eivät pysy kohtuudessa: alkoholi aiheuttaa joka vuosi 200 000 kuolemaa Euroopassa. 

Nuoret juovat entistä enemmän alkoholia, ja rattijuopot aiheuttavat neljänneksen kaikista liikenneonnettomuuksista. EU-maat torjuvat alkoholin väärinkäyttöä kansallisella tasolla, mutta kansainvälinen alkoholimainonta ja alkoholin tuonti ulkomailta heikentää toimien tehoa.

Nuoret ovat erityinen riskiryhmä. Neljännes nuorten (15–29-vuotiaiden) miesten kuolemista johtuu tavalla tai toisella alkoholista. Tuoreen tutkimuksen Englishfrançais mukaan 19 prosenttia 15–24-vuotiaista juo vähintään viisi annosta alkoholia kerralla.

EU on laatinut strategian English jäsenvaltioiden tukemiseksi alkoholiin liittyvien haittojen vähentämisessä Euroopassa. Se on myös perustanut alkoholi- ja terveysfoorumin English, jonka jäseninä on 40 kansanterveysalan ja liike-elämän järjestöä. Tavoitteena on vähentää alaikäisten juomista, valistaa alkoholinkäytön vaaroista ja edistää vastuullisia myynti- ja mainontakäytäntöjä.

Terveysasioista vastaava komissaari Androulla Vassiliou korostaa alkoholin väärinkäytön aiheuttamia yhteiskunnallisia ongelmia: ”Alkoholin väärinkäyttö vahingoittaa terveyttä ja tuhoaa monen nuoren miehen ja naisen kouluttautumis- ja työllistymismahdollisuudet. Se tappaa nuoria ihmisiä, joilla pitäisi olla vielä elämä edessään.”

Foorumi on esittänyt 78 sitoumusta, joiden pyrkimyksenä on mm.

  • kouluttaa kauppojen ja ravintoloiden työntekijöitä toimimaan oikein tilanteissa, joissa alaikäiset yrittävät ostaa alkoholia
  • tehostaa neuvoloiden valistusta alkoholin vaaroista raskautta suunnitteleville ja odottaville äideille
  • tukea vertaistukiryhmien asemaa.

Foorumin toimintaa tukee tiedemaailman edustajista koostuva asiantuntijaryhmä. Foorumi kokoaa yhteen ideoita ja parhaita toimintatapoja ja yksilöi aloja, joilla tarvitaan lisätoimia, ja varmistaa toteutettavien hankkeiden tehokkuuden.

Lue lisää alkoholin aiheuttamista haitoista Euroopassa DeutschEnglishespañolfrançais

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä