Sti

Med livet som indsats - 16/04/2008

Europa har en kedelig verdensrekord i alkoholforbrug. Tallene vækker bekymring, og nu griber EU ind.

Hvornår bliver en tur i byen med vennerne til et rent drukorgie? Alkohol koster årligt 200 000 europæere livet, så grænsen mellem ansvarligt og skadeligt alkoholindtag lader stadig til at være flydende for mange.

Unges alkoholindtag og alkoholrelaterede bilulykker – en fjerdedel af alle ulykker – får alarmklokkerne til at ringe i Europa. Landene forsøger at vende billedet på hjemmefronten, men reklamer og salg på tværs af grænserne kan undergrave deres indsats.

Unge er særligt sårbare. Et ud af fire dødsfald hos unge mænd (15-29-årige) skyldes alkoholrelaterede ulykker. Ny undersøgelse Englishfrançais viser, at 19 % af de 15-24-årige drikker mindst fem genstande under en tur i byen.

EU har fastlagt en strategi for at reducere alkoholrelaterede skader English og oprettet et europæisk forum for alkohol og sundhed English (40 virksomheder og ngo'er). Målet er at få unge til at drikke mindre, øge kendskabet til konsekvenserne af alkoholmisbrug og slå til lyd for en ansvarlig salgs- og reklamepraksis.

I en tale til forummet fremhævede EU's sundhedskommissær Androulla Vassiliou de dybt tragiske konsekvenser for samfundet: "Et alt for stort alkoholforbrug er sundhedsskadeligt og forringer mange unge mænd og kvinders uddannelses- og jobmuligheder. Alkohol koster alt for mange unge livet."

Forummet er blevet enigt om 78 indsatsområder, bl.a.:

  • Butikspersonale og bartendere skal uddannes i, hvordan man tackler unge, der vil købe alkohol ulovligt.
  • Jordmødre skal oplyse kvinder om farerne ved at drikke før og under graviditeten.
  • Selvhjælpsgruppers rolle skal styrkes.

Forummet vil få videnskabelig rådgivning fra et ekspertpanel. Det skal indsamle idéer og eksempler på bedste praksis og fastslå, hvor der er brug for projekter – og sikre, at de gennemføres korrekt.

Læs mere om alkoholrelaterede skader i Europa DeutschEnglishespañolfrançais

Vælg høj kontrast Normal skriftstørrelse Forstør skrift med 200 procent send til en ven udskriv siden

 

Fandt du det, du søgte?

Ja Nej

Hvad ledte du efter?

Har du forslag til forbedringer?

Nyttige links