Навигационна пътека

Злоупотребата с алкохол разбива съдби - 16/04/2008

Частта от света, в която се пие най-много, взема мерки срещу злоупотребата с алкохол, тъй като цифрите показват обезпокоителни тенденции.

Кога пийването с приятели се превръща в опасно пиянство? Като се има предвид, че ежегодно 200 000 европейци умират поради злоупотреба с алкохол изглежда, че границата между отговорната и вредната консумация на алкохол за мнозина все още не е ясна.

Употребата на алкохол от непълнолетни и свързаните с употреба на алкохол пътни произшествия (една четвърт от всички) будят тревога в Европа. Въпреки че страните полагат усилия и променят положението, трансграничните реклами и продажби на алкохол могат да подкопаят направеното от тях.

Особено уязвими са младите хора. Смъртта на един от всеки четирима млади мъже (15-29 г.) се дължи на свързани с алкохол инциденти, а скорошно проучване Englishfrançais показва, че 19 % от младежите на възраст между 15 и 24 г. консумират най-малко по пет питиета, когато посещават заведение.

Освен че създаде стратегия, която да отговори на свързаните с алкохола проблеми English в Европа, ЕС основа и Европейски форум за алкохол и здраве English (40 бизнес и неправителствени организации), за да се противопостави на употребата на алкохол от непълнолетни, да повиши осведомеността за последиците от злоупотребата с алкохол и да подтикне към отговорни практики за продажба и реклама.

В реч пред форума комисарят по здравеопазване Василиу подчерта социалната трагедия на злоупотребата с алкохол: „Прекомерната употреба на алкохол вреди на здравето и съсипва перспективите за образование и работа на толкова много млади мъже и жени, а в много случаи убива млади хора, които все още са в началото на живота си“.

Форумът очерта 78 ангажимента, сред които:

  • обучение на продавачи и бармани как да се справят с млади хора, опитващи се незаконно да си купят алкохол;
  • даване на гаранции, че акушерките осведомяват жените за опасността от употребата на алкохол, когато се опитват да заченат или са бременни;
  • укрепване на ролята на групите за самопомощ.

Форумът също така ще получава съвети от група експерти и ще събира идеи и добри практики, откривайки областите, където са необходими проекти и гарантирайки тяхното ефективно протичане.

Узнайте повече за вредите от употребата на алкохол в Европа DeutschEnglishespañolfrançais

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки