Cale de navigare

Deci trecem pe verde? - 25/03/2008

Femeie mergând pe bicicletă într-un oraş portughez

Deşi preocuparea pentru problemele de mediu este deja adânc înrădăcinată în spiritul europenilor, bunele intenţii continuă să eclipseze acţiunile concrete.

Conform ultimului sondaj efectuat pe tema atitudinii europenilor faţă de mediu DeutschEnglishfrançais , 96% dintre cetăţeni consideră că este important să salvăm planeta, însă doar câţiva sunt dispuşi să ia măsuri şi să-şi schimbe comportamentul.

Deşi cei mai mulţi dintre noi admit că protecţia mediului češtinadanskDeutscheesti keelελληνικάEnglishespañolfrançaisitalianolatviešu valodalietuvių kalbamagyarMaltiNederlandspolskiportuguêsslovenčinaslovenščinasuomisvenska este şi responsabilitatea noastră, rareori suntem preocupaţi de obiceiurile de consum pe care le avem. Încă nu suntem dispuşi să utilizăm mai puţin autoturismul personal sau să cumpărăm produse ecologice.

Deşi există multe intenţii bune, ele nu sunt puse în practică. Ba mai mult, europenii par să aştepte ca guvernele lor să acţioneze. Două treimi din respondenţi sunt de acord ca deciziile legate de protecţia mediului să se ia la nivel pan-european, iar 82% dintre aceştia cred că legiferarea la nivel comunitar în acest domeniu este necesară. Mesajul pare limpede: comportamentul ecologic trebuie să devină un ordin, şi nu o opţiune.

Şi totuşi, sunt atât de multe lucruri pe care le putem face, fiecare în parte, pentru a minimiza impactul pe care îl avem asupra mediului! Pentru a-şi sensibiliza cetăţenii, Uniunea Europeană a creat site-uri de internet cu sfaturi practice despre cum ne putem schimba comportamentul zilnic češtinadanskDeutscheesti keelελληνικάEnglishespañolfrançaisitalianolatviešu valodalietuvių kalbamagyarMaltiNederlandspolskiportuguêsslovenčinaslovenščinasuomisvenska .

Sondajul arată, deopotrivă, că, de la o ţară la alta, există diferenţe majore în ceea ce priveşte cunoaşterea problemelor de mediu. Cei mai bine informaţi sunt cei care locuiesc mai ales în ţările din nordul şi vestul Uniunii Europene, în timp ce persoanele care se simt cel mai puţin informate locuiesc, în general, în ţările din sudul Uniunii şi în noile state membre.

Oraşul croat Koprivnica English este însemnat în agenda evenimentelor dedicate protecţiei mediului din acest an, deoarece a obţinut premiul Săptămânii mobilităţii europene English pentru 2008.   Contribuţia sa la protecţia mediului include măsuri cum ar fi: promovarea mersului pe jos şi pe bicicletă, amenajarea unei părţi din carosabil pentru traficul nemotorizat, precum şi folosirea cu precădere a combustibililor alternativi în transportul public.

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile