Kruimelpad

Europa kleurt groen, of toch niet? - 25/03/2008

Vrouw op trapauto

De Europese bevolking is erg milieubewust geworden, maar vaak komt van de goede voornemens weinig terecht.

Bijna alle Europeanen (96 %) vinden milieubescherming belangrijk, maar er zijn er niet veel die zelf iets willen bijdragen door hun gedrag te veranderen. Dat blijkt uit een enquête over het milieubewustzijn van de Europese burgers DeutschEnglishfrançais.

Hoewel de meesten van ons inzien dat we allemaal verantwoordelijk zijn voor het milieu, zien we ons eigen consumptiepatroon zelden als een probleem. Dus nemen we met z'n allen nog net zo vaak de auto en trekken we ons weinig aan van de milieuvriendelijkheid van producten.

Er zijn goede intenties te over, maar de praktijk ziet er anders uit. De Europeanen lijken te verwachten dat regeringen het initiatief nemen. Twee derde van hen wil dat milieubeleid op EU-niveau wordt bepaald en 82 % vindt EU-wetgeving noodzakelijk. De boodschap lijkt duidelijk: groen gedrag zou geen optie, maar een verplichting moeten zijn.

Toch zijn er heel wat manieren om uw persoonlijke ecologische voetafdruk te verkleinen. Op de website van de EU vindt u alvast heel wat tips om milieuvriendelijker te leven.

Uit de enquête blijkt ook dat er grote verschillen zijn in de kennis over milieukwesties. In Noord- en West-Europa zijn de mensen het best op de hoogte, maar in het Zuiden en in de nieuwe EU-landen is er nog veel behoefte aan informatie.

Maar in Koprivnica English (Kroatië) hebben ze het al begrepen: de stad heeft dit jaar de prijs van de Europese mobiliteitsweek English verdiend door wandelen en fietsen aangenamer te maken, de auto uit het stadscentrum te bannen en het openbaar vervoer om te schakelen op biodiesel.

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links