Navigációs útvonal

Kerékpározó nő egy portugál városban

Noha a környezetvédelem fontosságát elismerik az európaiak, tenni már sokkal kevésbé hajlandóak érte.

Bolygónk megmentését az európaiak 96%-a fontos feladatnak tartja, ám csak kevesen készek arra, hogy szokásaik megváltoztatásával személyesen is tegyenek érte, derül ki az európaiak környezetvédelemmel kapcsolatos magatartásáról szóló legutóbbi felmérésből DeutschEnglishfrançais.

Bár a legtöbben felismerjük, hogy a környezet védelme mindnyájunk közös ügye, egyéni fogyasztási szokásainkat – például azt, hogy akkor is autóba ülünk, amikor nem kéne, vagy környezetszennyező termékeket vásárolunk – ritkán érezzük a probléma egyik forrásának.A jó szándék tehát megvan, csak a tettek hiányoznak.Úgy tűnik, a kezdeményezést inkább átengedjük a politikusoknak.

A felmérésből kiderült, az európaiak kétharmada véli helyesnek, hogy a környezetvédelemmel kapcsolatos döntések európai szinten szülessenek, és 82%‑a látja úgy, hogy az uniós jogszabályokra igenis szükség van.Az üzenet egyértelmű: a „zöld” magatartásnak ne csak a lehetőségét teremtsük meg, hanem tegyük azt követelménnyé.

Életvitelünk környezetre gyakorolt káros hatását ugyanakkor valamennyien jó néhány módon csökkenthetjük.Ebben az EU is segít minket: több olyan weboldalt állított össze, ahol ötleteket kaphatunk arra, hogyan változtathatunk a leginkább környezetszennyező szokásainkon.

Az uniós felmérésből az is kiderült, hogy a környezeti kérdésekkel kapcsolatos tájékozottság mértéke jelentősen eltér az egyes országokban.A legtöbb információval a kontinens nyugati és északi részén élők rendelkeznek, míg azok, akik legkevésbé érzik magukat jól informáltnak, Dél-Európában és az új tagországokban élnek.

Az EU környezetvédelmi térképére az idén felkerült egy horvátországi város neve: Kapronca English, a 2008‑as Európai Mobilitási Hét English alkalmából kiosztott díj nyerteseegyebek mellett bicikli- és sétautak kialakításával, valamint tömegközlekedési eszközeinek bioüzemanyagra történő átállításával járult hozzá a környezet védelméhez.

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek