Навигационна пътека

Искате да сте „еко“? - 25/03/2008

Жена на велосипед в португалски град

Въпреки че загрижеността за околната среда здраво е пуснала корени в съзнанието на европейците, конкретните действия все още бледнеят пред добрите намерения.

Спасяването на планетата е важно за 96 % от европейците, но малцина от тях са склонни да променят собственото си поведение, показва ново проучване за отношението на европейците към околната среда DeutschEnglishfrançais .

Въпреки че повечето от нас признават, че трябва да участваме в опазването на околната среда češtinadanskDeutscheesti keelελληνικάEnglishespañolfrançaisitalianolatviešu valodalietuvių kalbamagyarMaltiNederlandspolskiportuguêsslovenčinaslovenščinasuomisvenska , ние рядко смятаме потребителските си навици за повод за тревога. Затова няма голяма вероятност да станем по-„еко“, като използваме по-малко колите си или като купуваме екологични изделия.

Въпреки изобилието от добри намерения, те не се превръщат в дела. Вместо това изглежда, че европейците очакват от правителствата да дадат пример. Две трети подкрепят вземането на свързани с околната среда решения съвместно на общоевропейско ниво, а 82 % са съгласни, че са необходими закони на ЕС. Посланието изглежда ясно – екологичното поведение трябва да стане задължително, а не да бъде въпрос на избор.

Има много начини, по които можем да допринесем за намаляване на нашето отрицателно въздействие върху околната среда. За да се започне отнякъде, ЕС създаде няколко уебсайта със съвети за промяна на ежедневното ни поведение.

Проучването показва също, че познаването на въпросите за околната среда е различно в различните страни. Най-добре информирани са предимно хората в северните и западните части на ЕС, докато по-слабо информираните са в южната му част и в новите страни членки.

Хърватският град Копривинца English остави следа в тазгодишните събития във връзка с околната среда, като спечели наградата на Европейската седмица на мобилността English за 2008 г. Неговият принос към опазването на околната среда включва стимулиране на ходенето пеш и колоезденето, както и предоставяне на части от пътищата за движение без превозни средства и увеличаване на използването на алтернативни горива в обществения транспорт.

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки