Navigacijska pot

Dostojanstveno staranje – preprečimo zlorabo starostnikov - 17/03/2008

Starostnik na invalidskem vozičku v ustanovi – s psom ob strani

Starostniki imajo pravico do zaščite pred zlorabo, za katero prebivalci Evrope menijo, da je zelo pogosta. Na konferenci EU so spregovorili o bolečih resnicah in zahtevali boljše varstvo starejših oseb.

Vsem se lahko zgodi, da bomo v starosti odvisni od pomoči drugih. Ali smo prepričani, da v tem ranljivem obdobju svojega življenja ne bomo žrtve zanemarjanja in slabega ravnanja?

Nedavna raziskava Eurobarometer kaže, da nas le malo verjame to – kar 47 % vprašanih namreč meni, da je v njihovi državi zloraba starostnikov pogosta. Zdaj se je EU odločila ukrepati.

Na konferenci EU o zaščiti dostojanstva starostnikov DeutschEnglishfrançais so se ta teden zbrali strokovnjaki in oblikovalci politik, ki so želeli javnost opozoriti na vprašanje zlorabe in spodbuditi odprto razpravo o bolečih resnicah.

V nekaterih primerih je slabo ravnanje namerno: odrasli, ki od svojih ostarelih staršev izsilijo denar, ali domovi za ostarele, v katerih zlorabljajo pomirjevala. Večinoma pa gre za zanemarjanje, ker negovalci nimajo dovolj sredstev za ustrezno skrb za varovance oziroma preprosto ne zmorejo velikega bremena.

Po predvidevanjih naj bi bilo leta 2050 kar 12 % evropskih prebivalcev starih 80 let in več, zato bo vedno več ljudi odvisnih od sorodnikov ali strokovne oskrbe. Ukrepi EU na področju javnega zdravja se zato osredotočajo na nekatera vprašanja v zvezi s staranjem prebivalstva.

„Države članice vedno bolj podpirajo negovalce in sorodnike z usposabljanjem in smernicami,“ je pred konferenco dejal evropski komisar za socialne zadeve Vladimír Špidla. Po njegovem mnenju bi morala biti skrb za starostnike zajeta v zakonodaji o človekovih pravicah. Pozdravil je tudi vzpostavitev skupin za pomoč in posebnih telefonskih linij, ki pomagajo preprečevati zlorabe.

Po mnenju strokovnjakov je javna razprava o zlorabi in zanemarjanju starostnikov zdaj na stopnji, kjer je bila razprava o zlorabi otrok pred 20 ali 30 leti – zdaj smo šele začeli govoriti o tem vprašanju. Upajo, da bo podobno kot razprava o zlorabi otrok tudi problem zlorabe starejših postal pomembno politično vprašanje.

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave