Cale de navigare

Bătrân în scaun cu rotile, singur, într-un azil de bătrâni - alături de un câine

Persoanele în vârstă au dreptul la protecţie împotriva abuzurilor, estimate a fi larg răspândite. Conferinţa europeană spune pe nume unor adevăruri incomode şi cere îngrijiri mai bune.

Cu toţii vom avea nevoie de sprijin la bătrâneţe. Dar cât de siguri suntem de fapt că nu vom fi neglijaţi sau abuzaţi, în momentele în care vom fi cei mai vulnerabili?

Se pare că nu prea siguri – aceasta este concluzia în urma unui recent sondaj realizat de UE: 47% dintre cei chestionaţi consideră că abuzurile asupra persoanelor în vârstă sunt un fapt larg răspândit în ţările lor. Uniunea Europeană acţionează hotărât.

În această săptămână va avea loc o conferinţă europeană pe tema abuzurilor asupra persoanelor în vârstă DeutschEnglishfrançais care va reuni experţi şi factori de decizie politică. Scopul acestui eveniment este de a sensibiliza şi de a lansa o dezbatere publică care va aduce în discuţie o serie de adevăruri incomode.

În unele cazuri, abuzul este deliberat – persoane adulte care îşi storc de bani părinţii în vârstă sau case de azil care fac uz de prea multe medicamente calmante. Însă, în majoritatea cazurilor, este vorba de neglijare din partea îngrijitorilor – un membru de familie sau o instituţie specializată - care nu dispun de resursele necesare sau, pur şi simplu, nu fac faţă.

Se preconizează că, până în 2050, persoanele în vârstă de peste 80 de ani vor reprezenta 12% din populaţia totală. Prin urmare,din ce în ce mai mulţi oameni vor avea nevoie de ajutor din partea rudelor sau de servicii profesionale pentru a fi îngrijiţi la bătrâneţe. Iniţiativele UE în domeniul sănătăţii publice češtinadanskDeutscheesti keelελληνικάEnglishespañolfrançaisitalianolatviešu valodalietuvių kalbamagyarMaltiNederlandspolskiportuguêsslovenčinaslovenščinasuomisvenska abordează câteva dintre aspectele cu care se confruntă populaţia în curs de îmbătrânire a Europei.

„Statele membre încep să acorde mai mult sprijin îngrijitorilor şi rudelor, oferindu-le formare şi orientare”, a precizat Vladimír Špidla, comisarul european pentru afaceri sociale, înainte de deschiderea conferinţei. De asemenea, dl Špidla a declarat că aspectele legate de îngrijirea persoanelor în vârstă ar trebui să fie reglementate de legislaţia din domeniul drepturilor umanitare şi a salutat înfiinţarea de grupuri de sprijin şi de linii de telefon speciale, destinate să stopeze abuzurile.

În opinia experţilor, asistăm doar la faza incipientă a dezbaterii publice privind abuzurile asupra persoanelor în vârstă, în care începem să problematizăm fenomenul – etapă parcursă de dezbaterile pe marginea abuzurilor asupra copiilor acum douăzeci sau treizeci de ani. Se doreşte ca şi acest subiect să se impună pe agenda politică,în acelaşi fel.

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile