Navigációs útvonal

Sokunknak nem osztályrésze a méltóságteljes öregkor - 17/03/2008

Magányos idős férfi tolószékben az idősotthon folyosóján, lábánál heverő kutyával

Az idős emberekkel szemben tanúsított rossz bánásmód elterjedtebb, mint gondolnánk. Az EU nemzetközi konferencián hívja fel a figyelmet a kellemetlen tényekre és a gondosabb ellátás fontosságára.

Időskorunkban csaknem mindannyian rászorulunk majd mások segítségére. De vajon biztosak vagyunk-e abban, hogy törődésben és gondoskodásban lesz részünk akkor, amikor erre a legnagyobb  szükségünk van?

A számok azt mutatják, korántsem: egy közelmúltban végzett uniós felmérésből kiderül, az európaiak 47%‑a úgy látja, hazájukban az idős emberek gyakran rossz bánásmódban részesülnek. Az EU szerint itt az idő a cselekvésre.

Ezen a héten európai konferencia DeutschEnglishfrançais témája az idősekkel szembeni rossz bánásmód. A tanácskozáson részt vevő szakemberek és politikusok célja, hogy  felhívják a figyelmet a problémára, és széles körű vitát kezdeményezzenek róla.

Esetenként a rossz bánásmód szándékos: felnőtt gyermekek szüleiktől pénzt követelnek, az idősotthonokban túladagolják a nyugtatókat. A legtöbbször azonban nem szándékosságról, hanem az idős emberek elhanyagolásáról van szó. Ez a helyzet akkor, amikor a gondozásra hivatottak szűkös forrásaik miatt vagy más okból nem tudnak eleget tenni feladatuknak.

Becslések szerint 2050‑re a 80 évesnél idősebbek aránya eléri a 12%‑ot Európában. Így egyre többen lesznek azok, akiknek rokonaikra vagy hivatásos gondozókra kell támaszkodniuk mindennapi teendőik ellátása során. Az időskor ral járó sajátos egészségügyi problémákkal már jó ideje foglalkozik az EU, a rossz bánásmód kérdése azonban csak napjainkban kerül a figyelem előterébe.

Vladimír Špidla, az Európai Bizottság szociális ügyekért felelős tagja a konferencia beharangozójában elmondta, hogy a tagállamok is felismerték, hogy cselekedniük kell: újabban képzéssel és útmutatással igyekeznek megkönnyíteni a gondozók és a rokonok munkáját. A biztos felhívta a figyelmet arra, hogy az időskorúak gondozása emberi jogi kérdésként kezelendő, és üdvözölte azokat a kezdeményezéseket, amelyek praktikus eszközökkel – önkéntes segítői csoportok szervezésével, telefonos tanácsadással – igyekeznek enyhíteni az idősek gondjain.

A szakértők szerint ma ott tart az idősekkel kapcsolatos nyilvános vita, ahol a gyermekek bántalmazásáról folytatott diskurzus tartott 20–30 évvel ezelőtt. Az EU törekvése, hogy az idősekkel szembeni rossz bánásmód kérdését a gyerekek témájához hasonlóan a politika előterébe emelje a közeljövőben.

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek