Navigointipolku

Vanha mies yksin pyörätuolissa koira vierellään laitosympäristössä

Iäkkäillä ihmisillä on oikeus suojeluun huonolta kohtelulta. EU-konferenssissa keskustellaan avoimesti vanhuksiin kohdistuvista epämiellyttävistä ilmiöistä ja vaaditaan parempaa hoitoa.

Me kaikki joudumme ikääntyessämme turvautumaan toisten apuun. Mutta voimmeko olla varmoja siitä, että meitä ei laiminlyödä tai kohdella kaltoin silloin, kun olemme kaikkein haavoittuvimpia?

Hiljattain toteutetun kyselyn mukaan monet EU-kansalaiset eivät ole kovin varmoja tästä: 47 % on sitä mieltä, että vanhusten huono kohtelu on yleistä. EU onkin nyt päättänyt puuttua asiaan.

Tällä viikolla järjestettävässä ikääntyneiden kaltoinkohtelua koskevassa EU-konferenssissa DeutschEnglishfrançais asiantuntijat ja päättäjät pohtivat sitä, miten näistä epämiellyttävistä ilmiöistä voidaan tiedottaa ja keskustella avoimesti.

Joissakin tapauksissa kaltoinkohtelu on tahallista. Aikuiset lapset voivat kiristää rahaa iäkkäiltä vanhemmiltaan tai hoitokodeissa vanhukset voidaan pitää hiljaa antamalla heille liikaa rahoittavia lääkkeitä. Useimmat tapaukset ovat kuitenkin laiminlyöntejä, koska hoidosta vastaavilla ei ole riittäviä resursseja, jotta he voisivat tehdä työnsä kunnolla, tai he eivät yksinkertaisesti kykene hoitamaan tehtäväänsä.

Ennusteiden mukaan 12 % väestöstä on yli 80-vuotiaita vuoteen 2050 mennessä, joten yhä suurempi määrä ihmisiä joutuu hoivaa saadakseen turvautumaan sukulaisiinsa tai alan ammattilaisiin. EU:n terveyspoliittisilla toimilla pyritään ratkaisemaan ikääntyvään väestöön kohdistuvia ongelmia.

"Jäsenmaat tukevat yhä enenevässä määrin hoivatyöntekijöitä ja sukulaisia kouluttamalla ja ohjaamalla heitä", selvitti sosiaaliasioista vastaava komissaari Vladimír Špidla ennen konferenssia. Hän totesi vielä, että vanhustenhoidon pitäisi kuulua ihmisoikeuksia koskevan lainsäädännön piiriin, ja kehotti perustamaan tukiryhmiä ja auttavia puhelimia kaltoinkohtelun hillitsemiseksi.

Asiantuntijoiden mielestä julkinen keskustelu vanhusten huonosta kohtelusta ja laiminlyönneistä on samalla tasolla kuin keskustelu lapsiin kohdistuvasta väkivallasta oli 20-30 vuotta sitten. Se on siis vasta alkamassa. Toivottavaa on, että asia nousee nopeasti tärkeäksi poliittiseksi kysymykseksi.

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä