Навигационна пътека

Възрастен мъж в инвалидна количка с куче

Възрастните хора имат право на защита от тормоз, за който се смята, че е широко разпространено явление. Конференция на ЕС разкрива неудобни истини и изисква по-добри грижи.

Всички сме изправени пред перспективата да зависим от грижите на другите, когато остареем. Уверени ли сме, че няма да страдаме от липса на грижи или от тормоз, когато сме най-уязвими?

Оказва се, че понастоящем много от нас не са съвсем сигурни – наскоро проведено проучване в ЕС показа, че според 47 % тормозът на възрастни хора е широко разпространен в техните страни. Сега ЕС се залавя с проблема.

Конференция на ЕС за тормоза на възрастни хора DeutschEnglishfrançais събира през тази седмица специалисти и политици, за да повиши осведомеността и да предизвика открит дебат, разкриващ неудобни истини.

В някои случаи тормозът е умишлен – хора на средна възраст изнудват родителите си за пари или домове употребяват твърде много успокоителни. Но в най-голямата си част тормозът е под формата на липса на грижи – когато полагащите грижи нямат средства да вършат работата си както трябва или просто не могат да се справят.

Тъй като се очаква към 2050 г. 12 % от населението да бъде на възраст 80 години и повече, все повече хора ще се нуждаят от грижите на роднини или професионалисти. Политиката на ЕС за обществено здравеопазване češtinadanskDeutscheesti keelελληνικάEnglishespañolfrançaisitalianolatviešu valodalietuvių kalbamagyarMaltiNederlandspolskiportuguêsslovenčinaslovenščinasuomisvenska се опитва да отговори на някои от проблемите, пред които е изправено нашето застаряващо население.

„Страните членки започват да подкрепят полагащите грижи и роднините чрез повече обучение и напътствия“, обясни комисарят по социалните въпроси Владимир Шпидла преди конференцията. Той заяви, че грижите за възрастните хора трябва да бъдат включени в законодателството за човешките права. Шпидла приветства групите за подкрепа и горещите телефонни линии, създадени с цел ограничаване на тормоза.

Според специалисти общественият дебат за тормоза и липсата на грижи за възрастните хора сега е на етапа, на който преди 20 или 30 години е бил дебатът за тормоза на деца – едва започваме да говорим за това. Надеждата е, че той ще се изкачи в политическия дневен ред по същия начин.

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки