Sökväg

Köp inte i blindo! - 10/03/2008

Konsument med en påse över huvudet

Den mest effektiva kampanjen för konsumentupplysning belönas för att den har ökat kunskaperna om konsumenternas rättigheter.

Och vinnaren i den europeiska tävlingen för konsumentkampanjer är … Finland! Finland vinner med ett webbspel som på ett roande sätt informerar unga konsumenter om deras rättigheter och skyldigheter när de shoppar på nätet. Resultaten av tävlingen offentliggjordes idag den 10 mars av konsumentkommissionären Meglena Kuneva. Irland, Storbritannien, Ungern, Estland och Norge vann särskilda kategoriutmärkelser i denna den allra första EU-tävlingen för att hitta de mest effektiva nationella kampanjerna för konsumenträttigheter.

Sammanlagt fanns det 27 nominerade deltagare i EU:s tävling för konsumentkampanjer English. Kampanjerna handlade om alltifrån flygpassagerares rättigheter och Internetbedrägerier till vilseledande marknadsföring och livsmedelsinformation.  

För att uppmärksamma europeiska konsumentdagen English (15 mars) kommer denna utmärkelse att delas ut varje år till den nationella kampanj som har lyckats bäst med att informera konsumenterna om deras rättigheter.  

Välinformerade konsumenter bidrar till att forma marknaden och stärka konkurrensen. I år fokuseras konsumentdagen på problemet med att konsumenter inte alltid kan göra medvetna och välgrundade val, exempelvis när priserna inte är tydligt angivna eller det är svårt att jämföra olika erbjudanden. Det måste konsumentpolitiken göra något åt.  

Syftet med konsumentdagen är att förbättra EU-invånarnas kunskaper om konsumentfrågor med hjälp av evenemang som arrangeras runt om i EU, ambulerande informationcentrum och seminarier om konsumenträttigheter.

Har du problem med en produkt som du har köpt i ett annat EU-land? Kontakta Nätverket för europeiska informationscentrum för konsumenter English

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar