Navigációs útvonal

Fogyasztó, fejére húzott papírzacskóval

Idén első ízben osztották ki a fogyasztók felvilágosítását szolgáló kiemelkedő európai kezdeményezéseknek járó díjakat.

A fődíjat Finnország kapta azért az internetes játékért, amely a fiatal fogyasztókat ismerteti meg online vásárlással kapcsolatos jogaikkal és felelősségeikkel. A fogyasztóvédelmi verseny English eredményét ma reggel hirdette ki Meglena Kuneva, az EU fogyasztóvédelmi biztosa. Az egyes kategóriákban brit, észt, norvég és magyar indulókat díjazott az Európai Bizottság. A magyar kezdeményezés – általános iskolai tanulók részére a fogyasztóvédelem témájában meghirdetett rajzverseny – a gyermek-kategória első díját kapta.

Az idén először megrendezett fogyasztóvédelmi verseny zsűrije 27 kezdeményezés közül választotta ki a legjobbakat. A témák sokféleségére jellemző, hogy a projektek között szerepelt a légi utasok jogairól, az internetes csalásokról, a megtévesztő reklámokról vagy az élelmiszerekkel kapcsolatos információkról szóló kampány.

A fogyasztók európai napja English (március 15.) alkalmából a jövőben minden évben átadják majd a legjobb nemzeti fogyasztóvédelmi kampánynak járó európai díjat.

A tájékozott fogyasztó formálja a piacot, és elősegíti a versenyt. A fogyasztók napja idén arra a tényre összpontosít, hogy a fogyasztók nem mindig képesek megalapozott döntéseket hozni. Ez a helyzet például akkor, ha nincsenek világosan feltüntetve az árak, vagy nem lehet egykönnyen összehasonlítani a versengő ajánlatokat. A fogyasztóvédelmi politikának egyik feladata, hogy orvosolja ezeket a helyzeteket.

A fogyasztók napja alkalmat ad arra, hogy mozgó információs központok, a fogyasztói jogokról rendezett tanácskozások és egyéb események révén az európai polgárokban tudatosuljon, vásárlóként mire kell figyelniük.

Gondja van egy másik EU-tagországban vásárolt termékkel?Forduljon az európai fogyasztói központok hálózatáhozEnglish!

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek