Навигационна пътека

Потребител с торба на главата си

Най-ефективната европейска потребителска кампания получава признание за повишаване на осведомеността за правата на потребителите.

Победителят в конкурса за европейска потребителска кампания е:  Финландия – за уеб-игра, чиято цел е да образова младите потребители относно техните права и отговорности като онлайн купувачи. Резултатите от конкурса бяха обявени тази сутрин от комисаря по защита на потребителите Меглена Кунева. Ирландия, Обединеното кралство, Естония и Норвегия също спечелиха награди в специални категории в този първи по рода си конкурс на ЕС за най-ефективна национална кампания за правата на потребителите.

За първата награда на ЕС за потребителска кампания English имаше общо 27 номинации, които покриваха широк спектър от теми - права на самолетните пътници, интернет измами, подвеждаща реклама и информация за храни.

Отсега нататък Европейският ден на потребителите English (15 март) ще бъде отбелязван с ежегодното връчване на тази награда на националната кампания, която най-успешно е информирала потребителите за техните права.

Добре осведомените потребители допринасят за оформяне на пазара и повишаване на конкуренцията. Тазгодишният Европейски ден на потребителите е посветен на факта, че те не винаги са в състояние да направят информиран избор, например когато не могат да виждат ясно цените или не могат да сравняват лесно различни оферти. Политиката за защита на потребителите трябва да поправи това.

Идеята за отбелязването на ден на потребителите е да повиши осведомеността на европейците по въпроси, свързани с потреблението, чрез организиране на прояви, подвижни информационни центрове и семинари за правата на потребителите.

Имате проблем с продукт, закупен в друга европейска страна?Свържете се с Мрежата от европейски потребителски центрове English.

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки