Sökväg

Tryggare Internet för barnen - 28/02/2008

Två barn som leker på datorn.

Nätmötesplatser, chattrum och webbspel är alla olika sätt för människor att träffas och umgås på nätet. Men när surfarna är våra barn så uppstår frågan: Vem träffar de egentligen?

EU:s nya program för ett säkrare Internet English bygger på gällande skyddsåtgärder English, men går längre. Man vill inte bara bekämpa olagligt innehåll utan även ta itu med mobbning och s.k. gromning (när vuxna söker sexkontakter med barn på webben).

”EU har i hög grad bidragit till att göra Internet till en säkrare plats för barn under de senaste åren, men ännu är arbetet inte avslutat”, säger kommissionär Viviane Reding, som ansvarar för informationssamhället. Med det nya programmet vill EU ligga i täten när det gäller att skydda barn och ungdomar från att råka illa ut på nätet.

För att förslagen verkligen ska vara relevanta och spegla hur barn använder datorer och mobiltelefoner, bygger de på rekommendationer som framfördes av ungdomar i samband med ett forum på dagen för säkrare Internet. English

Det föreslagna nya programmet har en budget på 55 miljoner euro och ska

  • göra det enklare att rapportera olagligt innehåll och skadligt beteende, i synnerhet barnpornografiskt material och gromning,
  • engagera ungdomarna i arbetet med att göra webben säkrare med hjälp av ungdomspaneler,
  • uppmuntra självreglering inom branschen,
  • öka kunskapen hos barn, föräldrar och lärare och förbättra rådgivning och information om bra metoder,
  • föra samman forskare som arbetar med säkrare Internet i EU och bygga upp en kunskapsbank för att sprida deras kunskaper.

Men är allt det här verkligen nödvändigt? Är barnen verkligen inte medvetna om riskerna? En undersökning English från 2007 visar att barn använder datorn och mobilen flitigt och att de egentligen vet hur de bör bete sig. Ändå erkände många att de tog risker. En del hade blivit mobbade på nätet och andra erkände att de hade haft kontakt med okända.

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar