Navigacijska pot

Otroka pred računalnikom

Socialno mreženje in spletno igranje iger so načini za druženje ljudi. Pri otrocih pa se je treba vprašati: s kom se družijo?

EU je pripravila nov program za varnejši internet English, ki nadgrajuje obstoječe varovalne ukrepe English  za preprečevanje nezakonitih vsebin, pa tudi za preprečevanje nadlegovanja in zapeljevanja otrok.

„EU je v preteklih letih zelo prispevala k varnejši rabi interneta za otroke, vendar pa naloga še ni zaključena,“ je dejala komisarka za informacijsko družbo Viviane Reding. Z novim programom bo Evropa vodila na področju varovanja mladih pred zlorabami na spletu.

Predlogi temeljijo na priporočilih, ki so jih dali mladi sami na mladinskem forumu ob dnevu varnejšega interneta English, saj želijo upoštevati, kako otroci dejansko uporabljajo internet in mobilne telefone.

Novi program ima na voljo 55 milijonov EUR proračunskih sredstev za:

  • lažjo prijavo nezakonitih spletnih vsebin in škodljivih dejanj, povezanih zlasti z zlorabo in zapeljevanjem otrok;
  • spodbujanje mladih za sodelovanje v mladinskih skupinah, ki si bodo prizadevale za varnejše spletno okolje;
  • spodbujanje samoregulacije interneta;
  • ozaveščanje otrok, staršev in učiteljev ter boljše svetovanje in obveščanje o najboljši praksi;
  • povezovanje raziskovalcev na področju internetne varnosti po vsej Evropi zaradi izmenjave znanja in priprave strokovne podlage.

Pa je vse to res potrebno? Se otroci res ne zavedajo, v kakšni nevarnosti so? Poglobljena analiza English iz leta 2007 je pokazala, da otroci ustvarjalno uporabljajo internet in mobilne telefone in se zavedajo, da morajo biti previdni, vendar je vedenje mnogih tvegano. Nekateri so priznali, da so jih na spletu nadlegovali, drugi pa so navezali stike z neznanci.

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave