Navigációs útvonal

Számítógépező gyermekek

Kapcsolatépítő honlapok, csevegőszobák, online játékok – ezernyi lehetőség az ismerkedésre. Ám ha gyermekekről van szó, nem mindegy, kivel kerülnek kapcsolatba.

Az EU új „biztonságosabb internet” programja English már létező óvintézkedésekre English épül, amelyeket tovább bővítve nemcsak a jogellenes tartalom ellen küzd, hanem a gyermekek zaklatásának és szexuális visszaélés céljából történő megkeresésének problémájára is megoldást keres.

„Az EU nagymértékben hozzájárult ahhoz, hogy az internet az utóbbi években biztonságosabb közeggé váljon a gyermekek számára, de ez nem jelenti azt, hogy nincs több tennivaló” – nyilatkozta Viviane Reding, az információs társadalomért és médiaügyekért felelős biztos. Az új programmal Európa vezető szerepet vállal a fiatalok védelmében az ellenük elkövetett online visszaéléssel szemben.

A Bizottság azt szeretné, hogy a javaslatok valóban összhangban legyenek a gyermekek internetezési és mobiltelefon-használati szokásaival. Ezért a program kidolgozásához „a bizonságosabb internet napja” alkalmából rendezett fórumon English megkérdezett fiatalok hozzászólásait, ötleteit vette alapul.

Az 55millió eurós költségvetésű új programjavaslat intézkedései:

  • megkönnyíteni a jogellenes tartalmak és káros magatartás bejelentését – különösen a gyermekek ellen elkövetett szexuális visszaélésről készült felvételek és a gyermekek szexuális visszaélés céljából történő megkeresése –
  • bevonni a fiatalokat az online környezet biztonságosabbá tételébe ifjúsági munkacsoportok létrehozásával
  •  ösztönözni az önszabályozást
  • tudatosítani a gyermekekben, szülőkben és tanárokban a kockázatokat, és fejleszteni a probléma kezelésének legjobb módjairól folyó ismeretterjesztést
  • összefogni a gyermekek online biztonságával foglalkozó kutatók munkáját, hogy tudásukat és szakértelmüket megosztva tudásalapot hozhassanak létre.

De szükség van-e minderre? Valóban alábecsülnék a gyerekek az őket fenyegető kockázatot? A 2007-ben végzett mélyreható felmérés English kimutatta, hogy bár a gyermekek kreatívan használják az internetet és a mobiltelefont, és tisztában vannak azzal, hogy mire kell vigyázniuk, sokan közülük bevallották, hogy nem mindig viselkednek elővigyázatosan. Egyesekben tudatosult, hogy online zaklatásnak voltak szenvedő alanyai, mások arról számoltak be, hogy ismeretlenek vették fel velük a kapcsolatot.

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek