Sti

Sikrere surfing for ungerne - 28/02/2008

To små børn foran en computer

Sociale netværkssites, chatrum, onlinespil – forskellige måder for folk at omgås på, men når surferne er børn, opstår spørgsmålet: hvem er det, de omgås?

EU’s nye program for et sikrere internet English bygger på de nuværende sikkerhedsforanstaltninger English, men går videre til ikke blot at bekæmpe ulovligt indhold, men også slå ned på mobning og såkaldt grooming (når børn gradvis manipuleres til et seksuelt overgreb).

"EU har ydet et væsentligt bidrag til at gøre internettet til et sikrere sted for børn i de senere år, men der er lang vej endnu", forklarede EU-kommissæren for informationssamfundet, Viviane Reding. Med det nye program lægger Europa sig i front, når det gælder om at beskytte børn mod misbrug på internettet.

For at sikre, at forslagene er relevante for, hvordan børn reelt bruger internettet og mobiltelefoner, tager de udgangspunkt i, hvad de unge selv forslog på et forum, der blev holdt på Sikkert Internet-dagen English.

Det nye program får et budget på 55 mio. euro og skal:

  • gøre det lettere at anmelde ulovligt indhold og skadevoldende adfærd – især materiale med misbrug af børn og grooming
  • inddrage unge i at gøre internettet sikrere ved hjælp af ungdomspaneler
  • tilskynde industrien til selvjustits
  • skabe større bevidsthed blandt børn, forældre og lærere og give bedre rådgivning og information om god praksis
  • samle forskere fra hele Europa, der arbejder for at gøre internettet mere sikkert for børn, for at de kan dele deres viden og opbygge en videnbase.

Men er det alt sammen nødvendigt? Undervurderer børn virkelig de risici, de løber? En tilbundsgående undersøgelse English viste i 2007, at selv om børn bruger internettet og deres mobiltelefoner kreativt og ved, hvilke forholdsregler de skal tage, indrømmer mange alligevel, at de tager chancer. Nogle erkendte, at de var blevet mobbet på nettet, og andre oplyste, at de havde været i kontakt med fremmede.

Vælg høj kontrast Normal skriftstørrelse Forstør skrift med 200 procent send til en ven udskriv siden

 

Fandt du det, du søgte?

Ja Nej

Hvad ledte du efter?

Har du forslag til forbedringer?

Nyttige links