Навигационна пътека

По-безопасно сърфиране за малките - 28/02/2008

Две гледащи компютър деца

Сайтове за социални контакти, чатове, онлайн игри – всички те са начини за социализиране, но когато става дума за деца, въпросът е: с кого общуват те?

Новата програма за по-безопасен интернет English на ЕС се основава на съществуващите предпазни мерки English и отива по-далеч - не само се бори с незаконното съдържание, но и с тормоза и ухажването на деца и педофилията.

„ЕС допринесе много за превръщането на интернет в по-сигурно място за децата през изминалите години, но има да се свърши още работа“, обясни комисарят по информационно общество и медии Вивиан Рединг. С новата програма Европа ще бъде лидер в защитата на младите хора от тормоз в мрежата.

Гаранция за уместността на предложенията е фактът, че те се основават на препоръки, направени от младежите на младежкия форум в деня на безопасния интернет English.

Новата програма с бюджет 55 млн. евро ще:

  • улесни съобщаването за незаконно съдържание и общественоопасно поведение, по-специално тормоз и ухажване на деца
  • включи младите хора в превръщането на онлайн средата в по-безопасна чрез младежки групи
  • насърчи саморегулирането на индустрията
  • повиши осведомеността на децата, родителите и учителите и ще подобри съветите и информацията за добри практики
  • обедини изследователите от цяла Европа, работещи за по-голяма безопасност на децата в интернет, за да споделят познанията и опита си.

Но необходимо ли е наистина това? Дали децата действително подценяват поеманите рискове? Задълбочено проучване English през 2007 г. показа, че макар и децата да използват интернет и мобилни телефони творчески и да са наясно с необходимите предпазни мерки, много от тях признават, че поемат рискове. Някои признали, че са били обект на тормоз в мрежата, а други – че са контактували с непознати хора.

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки