Sökväg

Med konsumenternas bästa i sikte - 31/01/2008

Konsument med prisscanner på ett varuhus

Kommissionen blir åter vakthund på den inre marknaden.

Hur är det möjligt att priset för en digitalkamera kan variera med 30 % mellan två grannländer? Varför är det gratis att ha ett bankkonto i vissa medlemsländer, medan man måste betala för det i andra? Regionala skillnader i levnadsstandard eller service till kunderna kan naturligtvis vara en förklaring, men vissa skillnader kan ge upphov till misstankar om karteller och hinder för fri konkurrens. Dolda avgiftssystem kan göra det svårt för konsumenterna att göra välinformerade val. 

Européerna har rätt att förvänta sig konkreta resultat av den inre marknaden. Därför lanserar kommissionen nu en nytt system för att övervaka marknaderna för konsumtionsvaror. Consumer Market Watch är inte bara inriktat på varornas pris och säkerhet, utan också på att konsumenterna ska vara nöjda med dem.

Detta nya system är en del av moderniseringen av den inre marknaden. Den lanserades i november i fjol och har redan lett till framsteg inom sektorerna för telekommunikation och energi.

Idag, den 31 januari, publicerar kommissionen den första konsumentresultattavlan. På grund av bristen på jämförbara uppgifter är den fortfarande inte heltäckande, och under 2008 kommer man att koncentrera sig på tre prioriterade områden, finansiella tjänster till privatpersoner och småföretag DeutschEnglishfrançais, gränsöverskridande handel med konsumtionsvaror English, exempelvis kameror, cd-skivor och böcker, och konsumenternas tillgång till tvistlösning English.

Läs mer om dina rättigheter

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar