Cale de navigare

Bunăstarea consumatorilor, în vizorul Comisiei Europene - 31/01/2008

Consumator utilizând dispozitivul de citire a codurilor de bare într-un supermarket

Comisia Europeană supraveghează bunul mers al pieţei interne.

De ce preţul unui aparat foto digital variază uneori, între două ţări vecine, cu până la 30%? De ce în unele state membre se percep taxe pentru gestionarea unui cont bancar, în timp ce în altele nu? Bineînţeles, preţurile pot fi influenţate de nivelul de trai, care diferă de la o regiune la alta, precum şi de tipurile de servicii oferite clienţilor. Însă unele diferenţe ne duc cu gândul la posibila existenţă a unor carteluri şi a unor bariere în calea liberei concurenţe sau la practici tarifare obscure, care îi împiedică pe consumatori să facă alegeri în cunoştinţă de cauză.

Este normal ca cetăţenii europeni să aştepte rezultate concrete de la piaţa unică. Acesta este şi motivul pentru care Comisia Europeană a creat un nou instrument de supraveghere a pieţelor de consum („Consumer Market Watch”), care se interesează nu numai de nivelul preţurilor şi de siguranţa produselor, ci şi de gradul de satisfacţie a consumatorilor.

Noul instrument se înscrie în continuarea acţiunilor de modernizare a pieţei interne, lansate în noiembrie 2007 şi care au permis deja realizarea unor progrese în sectorul telecomunicaţiilor şi al energiei.

Joi 31 ianuarie, Comisia publică primul tabel de bord european al pieţelor de bunuri de consum. În lipsa datelor comparabile, acesta este încă incomplet şi, pentru 2008, va analiza trei domenii principale: serviciile financiare cu amănuntul DeutschEnglishfrançais, comercializarea transfrontalieră de bunuri de consum English, cum ar fi aparate foto, CD-uri şi cărţi, şi plângerile din partea consumatorilor English.

Mai multe informaţii despre drepturile voastre

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile