Navigációs útvonal

Vonalkód-leolvasót használó vásárló egy szupermarketben

A Bizottság a fogyasztási piacok megfigyelőrendszerének bevezetésével újabb lépést tett a belső piac védelme érdekében.

Hogyan fordulhat elő, hogy egy digitális fényképezőgép ára a határon innen 30%-kal alacsonyabb, mint a határon túl? Miért fizetünk az egyik országban bankszámla-kezelési díjat, a másikban pedig nem? Az árképzést természetesen a régiók közötti életszínvonalbeli különbségek, illetve a vásárlóknak nyújtott szolgáltatások költségei is befolyásolhatják. Egyes esetekben azonban az eltérés arra enged következtetni, hogy a háttérben árkartell vagy a szabad versenyt korlátozó más tevékenység áll. A fogyasztókat a homályos ármeghatározási gyakorlatok is akadályozhatják a legkedvezőbb ajánlat kiválasztásában.

Az európai polgárok joggal várják el, hogy az egységes piac konkrét eredményekkel szolgáljon számukra. Ezért a Bizottság Consumer MarketWatch néven olyan új felügyeleti eszközt hozott létre, amellyel nem csupán az árak és a termékek biztonságossága ellenőrizhető, hanem a fogyasztók elégedettségének szintje is.

Az új felügyeleti eszköz bevezetésével folytatódik az a 2007 novemberében útjára indított folyamat, amely a belső piac megújítására irányul. A modernizációs programnak köszönhetően az EU máris sikereket könyvelhet el a távközlés terén és az energiaszektorban.

A Bizottság a mai napon, január 31-én teszi közzé a fogyasztási cikkek európai piacaira vonatkozó első eredménytáblázatot. A táblázat – amely egyelőre hiányos, mivel nem szerepelnek benne összehasonlítható adatok – 2008-ra három prioritási területet jelöl ki: kiskereskedelmi pénzügyi szolgáltatások DeutschEnglishfrançais; fényképezőgépek, CD‑lemezek, könyvek és más fogyasztási cikkek határokon átnyúló adásvétele English; valamint a fogyasztói jogorvoslat English.

Tájékozódjon jogairól!

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek